STA, 17. 5. 2010

Peter Stein in Robert Wilson v novi sezoni v Berliner Ensembleu

Eden od vrhuncev gledališke sezone 2010/2011 v Berliner Ensembelu bo Sofoklejeva tragedija Ojdip na Kolonu v režiji Petra Steina.
:
:

Stein bo antično delo postavil na oder ob sodelovanju slavnega igralca, 66-letnega Klausa Marie Brandauerja v naslovni vlogi. Premiera bo 25. avgusta, je v sredo napovedal ravnatelj gledališča Claus Peymann.

Brandauer je bil nosilec glavnih vlog že v Steinovih režijah dram Wallenstein in Razbiti vrč. Sofoklejevo besedilo je 72-letni Stein nanovo prevedel. Uprizoritev nastaja kot koprodukcija s Salzburškim poletnim festivalom. Tam bodo novega Ojdipa premierno odigrali že 26. julija.

Stein in Brandauer sta napovedala sodelovanje tudi v prihodnje. Za cilj sta si vzela uprizoritev obeh delov Shakespeareovega Henrika IV. Kdaj bosta uprizoritev tudi realizirala, ostaja odprto.

Ameriški režiser Robert Wilson bo na nekdanjem Brechtovem odru v naslednji sezoni postavil Wedekindovo Lulu. Premiero načrtujejo za april 2011. Sam ravnatelj, 72-letni Peymann, bo režiral igro Marka Ravenhilla Shoot/Get Treasure/Repeat. "Dramatika, ki ga načeloma ne maram," je komentiral Peymann. In dodal, da je ne glede na to delo britanskega avtorja (Shoppin' & Fuckin') odlično. V njem obravnava kolateralno škodo v današnjah vojnah.

Katharina Thalbach bo spet režirala v Berliner Ensembleu, tokrat Brechtovo Im Dickicht der Städte (premiera oktobra). Režije se bodo v sezoni 2010/2011 na istem odru lotili še Thomas Langhoff, Martin Wuttke in Manfred Karge. Poleg klasičnega teatra bo Berliner Ensemble ponudil streho za številne bralne večere in predstavitve knjig. Med gosti bodo nobelovka Herta Müller, Ian McEwan in Peer Steinbrück.

Berliner Ensemble