Dubrovniške poletne igre, 1. 9. 2011

Ovacije publike na predstavi Kralj Ojdip

V parku Umetniške šole v Dubrovniku je bila 24. avgusta na ogled tretja dramska premiera 62. Dubrovniških poletnih iger, Sofoklov »Kralj Ojdip« v režiji uglednega slovenskega režiserja Eduarda Milerja in v izvedbi Festivalskega dramskega ansambla.

foto arhiv Dubrovniških poletnih iger

Premiera, sprva predvidena za 21. avgust, je bila prestavljena zaradi poškodbe kolena glavnega igralca Mislava Čavajde, ki je tri dni kasneje na prestavljeni premieri le nastopil, a pod zdravniškim nadzorom.

V izrazito ambientalnem okolju parka Umetniške šole in na sceni, ki je močno in sugestivno uprizarjala kraljevske Tebe, je Miler Ojdipa ustoličil v najboljši umetniški maniri, kot si to temeljno delo svetovne dramske književnosti tudi zasluži. O tem je pričal tudi izjemen aplavz publike, zaradi katerega so se morali igralci po koncu kar nekajkrat vrniti na oder.

Miler, ki je svoje izkušnje nabiral v času večletnega dela v Nemčiji in drugod v tujini, ni brez razloga eno najbolj odmevnih režiserskih imen vzhodne Evrope. Za njim je že preko sto režiranih predstav, je dobitnik množice mednarodnih nagrad, pred kratkim pa je bil imenovan tudi na prestižno mesto umetniškega ravnatelja Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana.

Za svojo prvo režijo na Dubrovniških poletnih igrah si je izbral sijajno slovensko-hrvaško ekipo igralcev. Kralja Ojdipa izvrstno igra Mislav Čavajda, ki je s to vlogo na Dubrovniških poletnih igrah debitiral, poleg tega pa je bil zanjo tudi nagrajen z nagrado orlando, ki jo podeljuje Hrvaška Radiotelevizija.

Nastopajo še Doris Šarić Kukuljica v vlogi Jokaste, Vili Matula v vlogi Terezija, Kreonta igra Livio Badurina, svečenika Dražen Čuček, pastirja Vladimir Dulić, glasnika Jelena Lopatić, v dramskem zboru pa nastopajo študenti Akademije dramskih umetnosti iz Zagreba. Dramaturginja predstave je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Marita Čopo, avtor glasbe Frano Đurović, oblikovalec svetlobe Zoran Mihanović, koreograf pa Ivan Peternelj.


foto arhiv Dubrovniških poletnih iger
Iz medijev:
»Ojdip vrača vero v moč Teatra!« – Slobodna Dalmacija
»Predstava v Dubrovniku se lahko uvršča med najboljše stvaritve dramskega programa v dolgi zgodovini Poletnih iger.« – Novi list
»Zelo sugestivna, težka predstava za težke čase.« – Jutarnji list
»Zgodila se je veličastna predstava! Na samem koncu 62. leta svojega obstoja so Dubrovniške poletne igre dobile svojo emblematsko predstavo, ki spominja na zlato dobo Iger.«– Dubrovački vjesnik
»Na Dubrovniških poletnih igrah smo bili priča veliki predstavi. Režiser Eduard Miler je Igram vrnil ambientalni teater in predstavil tragedijo kot nadvse akualen in nujen žanr. Pokazal je odgovornost, etičnost in umetnost teatra.« – Mani Gotovac, teatrologinja in dramaturginja

Dubrovnik, Eduard Miler