STA, 28. 6. 2019

Otvoritvena predstava 67. Ljubljana Festivala opera Aida bo predčasno izvedena 1. julija

Verdijeva opera Aida, ki bo odprla 67. Ljubljana Festival, bo zaradi slabe vremenske napovedi izvedena predčasno, in sicer v ponedeljek, 1. julija, ob 21.30 na Kongresnem trgu, piše na spletni strani Festivala Ljubljana. Izvedba opernega spektakla, katerega posebnost bo 11 lipicancev iz Kobilarne Lipica, je bila sprva napovedana za 2. julij.

Foto: Pixabay

Kot še piše na spletni strani Festivala Ljubljana, vstopnic ni potrebno menjati, saj velja isti sedežni red.

Da bo operni spektakel morda izveden predčasno, je direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek napovedal že na novinarski konferenci v sredo. Ob tem je poudaril, da bo Kongresni trg urejen tako, da v parku ne bo stojišč.

Kot piše v festivalski knjižici, je Verdijeva Aida gotovo ena najbolj poznanih in največkrat izvajanih oper ne le v skladateljevem opusu, temveč v celotni operni zgodovini. Tokrat bo izvedena v koprodukciji Festivala Ljubljana, HNK Split, Slovenske filharmonije (SF) ter SNG Maribor.

Režijo je prevzel Dražen Siriščevič, ki je predstavo priredil posebej za Kongresni trg. Kot je povedal na novinarski konferenci, je bila Aida premierno izvedena leta 2014 v Splitu v persitilu Dioklecianove palače, kjer je doživela izjemen uspeh. Vabilo, da jo postavijo v Ljubljani, so sprejeli z veseljem, pri tem pa so se trudili kar najbolje odgovoriti na vse zahteve Kongresnega trga.

Predstavo bodo izvedli Orkester SF, zbor Opere SNG Maribor, zbor in balet HNK Split in mednarodni solisti. Dirigent predstave je Ivo Lipanović, ki je, kot je povedal na novinarski konferenci, že večkrat sodeloval z orkestrom SF, ki ga je vedno znova navdušil s svojo muzikalnostjo, delovnim elanom in kakovostjo. Orkester SF je z letošnjim festivalom tudi postal rezidenčni orkester Festivala Ljubljana.

Pevsko zasedbo opere sestavljajo velika svetovna imena: Leonardo Šarić kot egipčanski kralj, Rossana Rinaldi kot egipčanska princesa Amneris, Susanna Branchini kot Aida, Walter Fraccaro kot egipčanski vojskovodja Radames, Ivica Čikeš kot veliki duhovnik Ramfis in Giorgio Surian kot etiopski kralj Amonasro.

Zgodba opere se dogaja v Egiptu. Egipčanski vojskovodja Radames je zaljubljen v zasužnjeno etiopsko princeso Aido, z njim pa se želi poročiti tudi hčerka egipčanskega kralja Amneris. Radames tako bije notranji boj med ljubeznijo do Aide in zvestobo svojemu kralju, njegova izbranka pa med globokimi čustvi do Radamesa in ljubeznijo do očeta, etiopskega kralja.

Aida, Festival Ljubljana