STA, 10. 2. 2024

Opera Starec in morje v režiji Karmine Šilec v Severni Karolini

Po svetovni premieri opere The Old Man and The Sea v režiji slovenske glasbenice Karmine Šilec v Arizoni bodo operno priredbo romana Ernesta Hemingwaya Starec in morje ameriške skladateljice Paole Prestini danes izvedli v Carolina Performing Arts Center v Chapel Hillu. Delo je zamišljeno konceptualno kot večplastna interpretacija motivov iz romana.
:
:

Foto: Pixabay

Operna priredba romana spremlja pisatelja Hemingwaya v njegovih zadnjih dneh, ko razmišlja o portretih svojega življenja, pomešanih s podobami iz njegove mojstrovine Starec in morje, ene najpomembnejših knjig ameriške književnosti 20. stoletja.

Kot so sporočili iz Carmine Slovenica, v večplastni interpretaciji zgodbe opera raziskuje vlogo ostarelega posameznika v družbi, pri čemer v Hemingwayevo izvorno pripoved o Santiagu, svečeniku časa, vstopajo druge podobe in poetizirani elementi, kot so baseball in Joe DiMaggio, sakralna ikonografija in Maria de Cobre ter intimna pisma Hemingwaya Marlene Dietrich.

Libreto je prispeval Royce Vavrek, v ustvarjalni ekipi pa so med drugim še scenograf Dorian Šilec Petek, umetniški sodelavki Sidra Bell in Sarah Chiesa ter oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak.

Skladateljica Prestini sodeluje s pesniki, ustvarjalci filmov in znanstveniki v ustvarjanju multimedijskih del, prejema naročila najvidnejših zasedb, produkcijskih in opernih hiš, kot so Brooklyn Academy of Music, Barbican Centre, Carnegie Hall, Choir of Trinity Wall Street, Kennedy Center, opera in filharmonija v Los Angelesu ter Newyorška filharmonija. Je umetniška vodja produkcijske družbe National Sawdust v New Yorku.

Predstava je nastala v produkciji Beth Morrison Projects, ki se posveča sodobnemu opernemu in glasbenemu gledališču in zgodbam našega časa. Svetovna premiera je bila novembra lani v Arizoni.

Režiserko Karmino Šilec so pri produkciji opisali kot osebnost, ki je vnesla svežino in izvirnost v glasbo in gledališče. Kot gledališka režiserka, dirigentka, scenografka in kostumografka ter skladateljica je ustvarila projekte pri različnih dramskih in opernih hišah, festivalih in ansamblih po svetu. Razvila je edinstven umetniški koncept choregie oziroma novo glasbeno gledališče, ki se osredotoča na proces ustvarjanja ter komponiranje vnaša v gledališke vidike izvajanja in uprizarjanja. Je umetniška vodja svetovno priznanega ansambla Carmina Slovenica in gledališča Choregie.

Karmina Šilec, ZDA, Starec in morje, Severna Karolina