Hiša otrok in umetnosti, 1. 10. 2013

Odprtje sezone v Hiši otrok in umetnosti

Hiša otrok in umetnosti vstopa v sezono 2013/14 z odprtjem Stare hiše št. 3, ki je prvi projekt novega programskega sklopa, ki so ga v »Hiši« pripravljali več let.

Pravljice pod zvezdami / foto: Urška Boljkovac

V Stari hiši številka 3, kot so poimenovali nov programski koncept kulturno umetnostne vzgoje, bodo otroci in njihovi spremljevalci spoznali umetnost na najboljši možni način, z lastno izkušnjo: program, ki ga izvorno namenjajo predvsem najmlajšim, je zasnovan kot celostno, izkustveno umetnostno doživetje. Otroci in odrasli obiskovalci bodo spoznavali umetnost na način razburljivega potovanja po notranjosti stare vile, odkrivanju »skritih« kotičkov, ki ponujajo kreativne naloge, priložnosti za ustvarjalno igro, raziskovanje, odkrivanje, preizkušanje … Odkrivali bodo skrivnosti likovne umetnosti, gledališča, lutk, literature, stripa, filma, glasbe, plesa …

Pričakujejo vrtec na obisku, šolarji bodo pri njih lahko doživeli zanimiv kulturni dan, družina pa ustvarjalno popoldne ... Obisk Izkustvenega labirinta lepih umetnosti, kot so poimenovali interaktivno instalacijo, je obenem tudi svojevrstna oblika senzoričnega gledališča, didaktičnega umetnostnega igrišča, poligona različnih umetnosti, igralnica in učilnica.

V izkustvenem labirintu bosta poleg Stare hiše št. 3 letos zaživela še dva projekta: V deželi prstnih lutk (november 2013) in Prešerna pot (december 2013).

***
Hiša otrok in umetnosti, otroški in mladinski kulturni center, je prostor za ustvarjalnost. Umetnost je način druženja v Hiši: otrok med seboj, otrok z odraslimi pa tudi odraslih z otroki in zaradi njih. Po dvanajstih letih so se preselili v nove prostore, ki odpirajo tudi nove programske možnosti. Na Komenskega ulici št. 9 Hiša otrok in umetnosti nadaljuje s svojim prepoznavnim načinom delovanja, hkrati pa odpira pot k bolj celostnim zaokroženim programom, modernejšemu pristopu in večji komunikativnosti s širšim prostorom, v katerem deluje.

Gledališče FRU-FRU in Hiša otrok in umetnosti, 18. 2. 2011
Jutri v Gledališču Glej Opičja uganka
Hiša otrok in umetnosti, 13. 10. 2010
Životok - Circle of life
JSKD, Hiša otrok in umetnosti, 14. 10. 2016
Mala šola kamišibaj gledališča