SNG Nova Gorica, 15. 5. 2023

Odprtje 3. festivala Mittelyoung v SNG Nova Gorica

Letos bo v SNG Nova Gorica prvič potekalo odprtje 3. festivala Mittelyoung, in sicer v četrtek, 18. maja 2023.
:
:
Foto: Arhiv festivala Mittelyoung
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Mittelyoung je Mittelfestov projekt, ki daje prostor evropskim umetnikom do 30. leta starosti. Je edinstven festival v Evropi, saj na oder postavlja predstave po izboru selektorjev, mlajših od 30 let. Predstave združujejo prozo, ples, glasbo in cirkuške predstave iz srednjeevropskega prostora z umetniki, mlajšimi od 30 let.

 »Z otvoritvijo 3. festivala Mittelyoung v Novi Gorici nismo le zamenjali prizorišča – poudarja  umetniški vodja Mittelfesta Giacomo Pedini –, temveč smo naredili še en pomemben korak v smeri mednarodnega dogajanja v okviru GO!2025. Gre za odličen primer skupnega načrtovanja na področju kulture in čezmejnega sodelovanja med državama, ki se v tesnem sodelovanju Mittelfesta in te pomembne gledališke ustanove iz Nove Gorice konkretizira prav z organizacijo in v promociji teh dveh predstav.«

Na dan odprtja, 18. maja, bosta ob 18.00 in 21.30 na malem odru novogoriškega gledališča dve predstavi, Quieto Parado in CM_30. Med 19. in 21. majem se bo festival Mittelyoung nadaljeval v Čedadu.

V predstavi Quieto Parado (Italija) se tragikomični lik spopada s krčevitim iskanjem ravnotežja, ki ga v akrobacijah med plesom na svili, slacklinom in manipulacijo z lutkami privede skoraj do norosti. Občinstvo ima v predstavi privilegirano vlogo, saj je skozi naraščajočo čustveno napetostjo prisiljeno sočustvovati s trpečim izvajalcem Pietrom Barillijem. V lovljenju sape nestrpno pričakuje, da se bo zgodilo najhujše.

V predstavi CM_30 (Nemčija) izkušeni žongler Kolja Huneck ob spremljavi zvočnih kompozicij Rutgerja Zuydervelta ustvarja doživljajsko vzdušje na pol poti med sodobnim cirkusom in umetniško instalacijo, skozi katero se občinstvo potopi v domišljijsko vesolje svetlobe, senc in odsevov.

SNG Nova Gorica, Mittelyoung

Povezani dogodki

SNG Nova Gorica, 23. 12. 2019
Voščilo SNG Nova Gorica
SNG Nova Gorica, 2. 1. 2011
Srečno v letu 2011
SNG Nova Gorica, 22. 5. 2013
V SNG Nova Gorica premiera uprizoritve Gozd