Kulturno društvo B-51 in CNP Podgorica, 12. 3. 2010

Odpad ponovno na odru

Obnovljena predstava Odpad v režiji Nicka Upperja po nekajletnem premoru ponovno na odru.
:
:

foto Arhiv KD B-51

Odpad je bil premierno prikazan 7. 3. 2002 v Podgorici, slovensko premiero pa je doživel 15. septembra 2002, na 9. Mednarodnem festivalu Ex Ponto. Drama Odpad priznanega črnogorskega dramatika Ljubomira Djurkovića je še vedno aktualna, saj tematizira stanje negotovosti po razpadu Jugoslavije.

Dogajanje je postavljeno v Zabjelo, avtentično in subverzivno predmestje Podgorice, po črnogorskem napadu na Dubrovnik. Skozi intimno zgodbo se v predstavi iz atmosfere tesnobe, utesnjenosti ter brezizhodnosti razpre problematika vojne, agresije in njenih posledic, ki so v balkanski stvarnosti še vedno živo prisotni. Protagonisti so ujeti med svetom, v katerem je kriminal način preživetja, sanje o daljni Avstraliji pa zgolj fantazma. Predstava preizprašuje nekatera vprašanja, kot so: zakaj so nekateri odšli v vojno, drugi pa ne? Kolikšno je junaštvo tistih, ki so za domovino dali življenje? V tej grenki črnogorski sliki devetdesetih let je mogoče začrtati vzporednice s hrvaško situacijo, kar tudi potrjuje odziv gostovanja predstave na Hrvaškem.

Kot izjemno uspešen projekt mednarodnega sodelovanja na področju nekdanje Jugoslavije, je bila predstava večkrat nagrajena in opažena tudi v širšem balkanskem prostoru. Odpad je kultna predstava mlajše igralske generacije, ki se je v zadnjem času afirmirala na črnogorski gledališki sceni. Po tragični smrti mladega igralca so Odpad za nekaj časa umaknili z gledaliških odrov. Z zamenjavo preminulega igralca (vlogo Nikole Boskovića je zasedel njegov akademijski sošolec Nikola Perišić), so predstavo 3. marca znova odigrali na odru Črnogorskega narodnega gledališča.

 

 

Nick Upper, Črna gora