MGP, 22. 4. 2012

Odločitve žirije SKUP'2012

Strokovna žirija v sestavi predsednice, dramske igralke in dobitnice Borštnikovega prstana Anice Kumer ter Toneta Partljiča, pisatelja, dramatika, učitelja in politika, je podelila naslednje nagrade.
:
:

Grenki sadeži pravice / Foto atelje Pavšič Zavadlav

Nagrado: satir za režijo, prejme - Miha Nemec za režijo predstave Life®anti v izvedbi Gledališča Glej, SNG Nova Gorica, KD in VŠU Nova Gorica.
Režiser, ki je z dramaturgom Nejcem Valentijem tudi soavtor besedila in s sodelavkami oblikovalec kostumov, je spoštljivo oživil del slovenske gledališke preteklosti z ironično distanco in z zavedanjem o tragičnosti, samotnosti, dilemah gledaliških ustvarjalcev. Ni ustvaril kake muzealije, ampak nasprotno moderno in sodobno, odzivno, večplastno predstavo, ki je sporočilna in všečna današnjemu občinstvu.

Nagrado: satir za vlogo, prejme - Radko Polič za vlogo Lazar in Lazarus avtorja Gregorja Strniše Žabe v izvedbi Mestnega gledališča Ptuj.
Radko Polič - Rac nas tudi v tej predstavi začara s svojo človeško in igralsko karizmo, s katero nas potegne v ris svojega igralskega ustvarjanja. Občutek za nove režiserske zamisli, ki jim sledi, a ohranja svojo ustvarjalno moč, njegov vstop v moderno besedilo in izraz ga pomlajajo in postavljajo v sam vrh igralskega čudeža. Takšen je tudi njegov Lazarus.

Nagrado: satir za vlogo, prejme Marko Mandić, in sicer za vlogi Al in MandićStroj v predstavah Ma and Al v izvedbi Mini teatra Ljubljana in Kazališta Hotel Bulić Zagreb ter Via Negativa, Via Nova 2011 MandićStroj v izvedbi SNG Drama Ljubljana.
Marko Mandić se v obeh vlogah preko vseh meja razdaja gledališki umetnosti. V obeh je provokativen, napet in neizprosen, tako do sebe kot tudi do občinstva. Bliskovito prehaja iz enega ritma v drugega in ne dopušča povprečnosti ter mlačnosti. Rezultat njegove mejne igre je oblikovno večplastna celota osupljivega psihofizičnega izraza. Prav tako je njegova dikcija natančna in skoraj glasbeno utelešena.

Nagrado: satir za vlogo, prejme - Vesna Vončina za vlogo Gospe iz Astrahana Marije Nablocke v predstavi Life®anti v izvedbi Gledališča Glej, SNG Nova Gorica, KD in VŠU Nova Gorica.
Vesna Vončina je ustvarila vlogo ostarele Nablocke sugestivno v vseh segmentih humorne nečimrnosti, osamljenosti, starostnih spominov, pri čemer je zelo uspešno mešala rodno ruščino s slovenščino, oziroma obratno. Za humorno zunanjo podobo se je skrivala globoka tragika minljivosti in osamljenosti ne le Nablocke, ampak igralskega poklica nasploh.

Nagrado: satir za glasbo in zvok, prejme - Branko Rožman za glasbeno in zvočno podobo v predstavi avtorja Gregorja Strniše Žabe v izvedbi Mestnega gledališča Ptuj.
Skladatelj Branko Rožman je v Žabah uporabljal učinkovite zvočne posnetke, živo glasbo orglic in izvirnega tolkala ter sugestivno vokalno interpretacijo lapidarnih Strniševih verzov, in tako ustvaril sicer superioren večplastni glasbeni dogodek, ki pa je bil ves posvečen odrski uprizoritvi.

Nagrado: satir za kostumografijo in masko, prejmejo ustvarjalci - Anamarija Cej, Miha Nemec, Tina Prpar in Anka Strosar za kostume in masko v Life®antih v izvedbi Gledališča Glej, SNG Nova Gorica, KD in VŠU Nova Gorica.
Izbrani in izoblikovani kostumi so sicer imeli svoj historičen pridih, a so z detajli korespondirali s sodobnostjo. Prav tako šminka nekaterih oseb. Zlasti maska Gospe iz Astrahana je dopolnjevala lik s pomenskimi, komičnimi in tragičnimi segmenti.

Nagrado: satir za najboljšo komorno uprizoritev v celoti, prejme predstava avtorja Milana Jesiha Grenki sadeži pravice v izvedbi SNG Nova Gorica.
Štirje mladi uigrani igralci Anna Facchini, Arna Hadžialjević, Peter Harl in Kristijan Guček so pod režijskim vodstvom Andreja Jusa ter z ostalimi sodelavci odigrali besedilo, ki je pred štiridesetimi leti z uprizoritvijo vred obveljalo za temeljno slovensko gledališko avantgardno. Žirija sodi, da je današnji novogoriški uprizoritvi uspelo, da je znova avantgardna z visoko profesionalnostjo, zlasti pa z izenačeno soigro mladih igralcev, ki so na odru zaživeli kot nekak enoten skupen igralec, četudi so odigrali pravzaprav 140 vlog v številnih prizorih. Njihova svežina, smisel za ironijo in humor, telesna obvladljivost, pevski nastopi so rasli od začetka do zmagovalnega konca.  

Po glasovanju občinstva je veliko nagrado občinstva na 7. Slovenskem festivalu komornega gledališča SKUP '2012 prejelo Slovensko ljudsko gledališče Celje za predstavo Antona Pavloviča Čehova Jaz vas ljubim.


***

Opomba Anice Kumer in Toneta Partljiča: Ko smo z vodstvom festivala ugotovili, da se tretji član žirije iznenada, zaradi višje sile, ne more udeleževati festivala, smo se odločili, da ostaneva v žiriji sama in ne iščemo novega člana. Odločila sva se tudi, da bova toliko časa usklajevala odločitve, da bova zares soglasna. Sama sva bila presenečena, da so bile že najine sprotne prve odločitve absolutno soglasne. Ob koncu sva seveda morala med nominiranimi (vsak večer znova) opraviti še zadnjo selekcijo. Izjavljava, da so bile odločitve vedno soglasne! Oba sva v isti meri odgovorna zanje. Sodiva, da je bila raven festivalskih komornih predstav zelo visoka. Odločila sva se, da je predsednica žirije igralka Anica Kumer.

Skup

Povezani dogodki