Društvo za sodobni ples Slovenije / STA, 16. 9. 2020

Objavljen razpis za nagrado Ksenije Hribar za leto 2021

Društvo za sodobni ples Slovenije je objavilo razpis za nagrado Ksenije Hribar za leto 2021 za izjemne dosežke na področju sodobnih plesnih umetnosti v Sloveniji. Predloge za nagrado, ki jo podeljujejo v desetih kategorijah, zbirajo do 15. novembra. Podelili jih bodo na bienalu slovenske plesne umetnosti Gibanica februarja 2021.
:
:

Foto: Pixabay

Kot so sporočili iz društva, nagrado podeljujejo ustvarjalcem in ustvarjalkam na področju sodobnih plesnih umetnosti v Sloveniji, ki s svojo vrhunskostjo in inovativnostjo pomembno prispevajo h kakovosti in razvoju tega umetniškega področja.

Z njo želijo spodbujati celostni razvoj področja, motivirati talentirane ustvarjalce ter nagraditi dvoletne ustvarjalne opuse in dolgoletno življenjsko delo posameznikov, ki so s svojo umetniško, pedagoško oziroma teoretsko dejavnostjo zaznamovali slovenski kulturni prostor.

Nagrado Ksenije Hribar podeljujejo za vrhunski življenjski opus, za avtorski oziroma koreografski opus, za plesni oziroma performativni opus, za perspektivnega koreografa, za perspektivnega plesalca, za scenografijo ali kostumografijo oziroma svetlobno oblikovanje, za avtorsko glasbo oziroma zvočno oblikovanje, za kritika - teoretika - dramaturga oziroma producenta ter za pedagoško delo. Še ena nagrada pa je po izboru komisije.

Kandidate lahko predlagajo kulturne ustanove, društva ali zavodi, ki delujejo na področju sodobnih plesnih umetnosti, ter posamezniki.

O nagrajencih bo odločala strokovna komisija, ki bo podelila največ eno nagrado v vsaki kategoriji in največ deset nagrad, so še sporočili iz društva.

Nagrade Ksenije Hribar

Društvo za sodobni ples Slovenije, 25. 11. 2020
Podaljšan rok za nominacije za nagrade Ksenije Hribar 2021