Nuša Vešligaj, 1. 5. 2023

Nuša Vešligaj bere sodobno slovensko dramo

Nuša Vešligaj je profesorica magistrica slovenistike in zgodovine, zaposlena kot učiteljica slovenščine na osnovni šoli. Od nekdaj je velika navdušenka nad dramskimi besedili in redna obiskovalka slovenskih gledališč. Ob branju dramskih besedil še posebno rada pobrska po opusu slovenskih dramatikov, ki so bili del tako njenega diplomskega kot magistrskega dela. V branje priporoča besedilo Nike Švab Ujeti trenutek.
:
:

Nuša Vešligaj / Foto: osebni arhiv

Nika Švab, rojena 1991, je predstavnica najmlajše generacije slovenskih dramatičark. Po izobrazbi komparativistka in dramaturginja deluje predvsem kot kritičarka, piše refleksije, analize, članke za gledališke liste in lastna dramska besedila. Leta 2017 je prejela nagrado za mladega dramatika na Tednu slovenske drame za komedijo Ujeti trenutek, leta 2021 pa je bilo njeno besedilo Delo in deklica I.-V.: Drame tlačank nominirano za nagrado Slavka Gruma.

Ujeti trenutek, komedija v desetih slikah, v ospredje postavlja poročni dan ženina in neveste. Slednja želi, da je ta dan popoln, da ima pri vsem glavno besedo, vendar vse vendarle ne gre po njenih načrtih. Čez celotno besedilo se svatje pripravljajo na skupinsko fotografiranje, ampak se nikoli ne uspejo zbrati vsi. Na dan pridejo zamere iz preteklosti, nerazčiščeni odnosi, različne osebnosti. Tekst se zaključi s tem, da se vsi svatje končno zberejo za skupinsko fotografiranje, vendar je fotograf zaradi drugih obveznosti že zapustil poroko, prav tako pa je že tudi sonce zašlo.

NEVESTA: »Ste se vsi pogovorili? Si povedali vse novice, ki si jih drugače nikoli ne bi imeli priložnosti? Pokramljali o moji nesposobnosti pri izbiri česarkoli? Potolažili glede oblek? Ja? […] Zdaj se  prosim postavite, vam bom kar jaz pomagala. […] Pa prosim vsi se lepo držite, sproščen nasmeh, ne bit' kot Jezus na križu. Končno. Fotograf, mi smo pripravljeni! Ja, kje pa je?«

Ujeti trenutek želi v objektiv ujeti brezhiben dan. Vendar za koga? Za nevesto in ženina, ki si ga bosta zapomnila za celo življenje, ali za svate, ki bodo še nekaj časa govorili o tem dnevu? Mora biti poroka res popolna zaradi mladoporočencev ali zato, ker nas v popolnost prepričujejo mediji, ker je filmska industrija postavila (pre)visoke standarde porok, za katere danes ljudje odštejejo že celo premoženje? Je poroka sproščen dan, poln ljubezni, ali je poroka stresen trenutek, kjer ne gre nič po načrtih? Je poroka tudi priložnost za reševanje več let potlačenih čustev in zamer? Vsa ta in še mnoga vprašanja se porajajo bralcu ob prebiranju komedije Nike Švab.

Povezava: Ujeti trenutek

Ujeti trenutek, Nika Švab

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.