STA, 5. 5. 2021

Novogoriško gledališče vključeno v projekt Evropske gledališke konvencije

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica se je s koproducentom Teatrom na Konfini uvrstilo v projekt Renesansa, ki ga organizira Evropska gledališka konvencija (European Theatre Convention - ETC). Projekt vključuje 22 evropskih gledališč iz 18 držav, vsako je prispevalo petminutni video s tematiko, osredotočeno na pojem renesanse.
:
:

Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

ETC v sodelovanju z 22 evropskimi gledališči iz 18 držav v novi seriji kratkih filmov razmišlja o renesansi  kot renesansi gledališča med pandemijo na virtualnih platformah in renesansi gledališča, ki se bo zgodila po preklicu pandemije. Projekt bo od 9. maja do 4. junija 2021 na spletu ponudil ogled kratkih petminutnih filmov vseh sodelujočih gledališč.

Vsi bodo objavljeni tudi na spletni strani SNG Nova Gorica, ki se je v koprodukciji s Teatrom na Konfini v projekt uvrstilo z videom, ki ga je ustvaril gledališki kolektiv Sakerdon Mihajlovič, v katerem so Miha Nemec, Maja Poljanec Nemec, Enej Gala, Neli Maraž, Tomi Novak in Fabris Šulin. Svoj video bodo premierno predvajali 31. maja, so sporočili iz gledališča.

Kolektiv Sakerdon Mihajlovič se je odločil, da v videu znova obudi "naše razumevanje kolektivnega in odnosov, ki oblikujejo polje kolektivnega, z uporabo kamnitih lutk, podobnim človeškim bitjem".

"Vedeli smo, da se mora na prizorišču med lutkarji vzpostaviti posebna vez, pa tudi med njimi in lutko samo. Nismo prosili za pomoč izkušenih lutkarjev. Odločili smo se za pristop 'treh lutkarjev', ki se bodo morali naučiti, kako delati skupaj in kako delati z lutko. Mi  skupina, ekipa z ogromno osebnimi problemi, kakor v vsaki skupnosti  smo si dali cilj, da prebudimo življenje v lutki in posnamemo učni proces razvoja v popolnoma delujočo, podporno in ustvarjalno skupnost z občutkom za estetiko. Ali ne razumemo tudi renesanse na tak način," so zapisali o videu.

Kot so še sporočili iz novogoriškega gledališča, je pri projektu Renesansa sodelovalo 250 evropskih umetnikov in ustvarjalcev, ki so se pri oblikovanju te izvirne serije kratkih dramskih filmov navdihovali v filozofiji, domišljiji in težavah življenja v pandemiji. Premislili so realnost življenja v tem nenavadnem času in potenciale za ponovno rojstvo gledališča.

V renesansi je po temačnem srednjem veku, ki so ga zaznamovale številne bolezni, prišlo do izbruha ustvarjalnosti, do kompleksnega in raznolikega čaščenja lepote, modrosti, znanosti in arhitekture. Bil je čas pretresov in brutalnih prelomov družbenih vzorcev, ki je vodil tudi v preobrat evropskega razmišljanja in uvajanja novega duha časa.

Renesansa v tem projektu predstavlja tudi preporod gledališč v virtualnem prostoru po letu dni življenja s pandemijo. Sodelujoča gledališča, ki so članice ETC, so preizkusila in predstavila nove oblike besedil in vizualne podobe, zasnovala dela za digitalni oder in razvila digitalne dramaturgije.

SNG Nova Gorica, Teater na konfini