STA, 4. 7. 2022

Novogoriško gledališče bo gostilo rock muzikal Pomladno prebujenje

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica se bo z rock muzikalom Pomladno prebujenje Franka Wedekinda predstavilo Kosovsko narodno gledališče. Predstavo si bo ogledala tudi kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriu v spremstvu slovenske ministrice za kulturo Aste Vrečko.
:
:
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Predstava je posvečena najstnikom, ki so padli v letih 1998 in 1999 v zadnji vojni na Kosovu, so zapisali v vabilu na ogled predstave v SNG Nova Gorica.

Pomladno prebujenje je mojstrovina Franka Wedekinda, ki je ob nastanku leta 1891 povzročila škandal. Na Kosovu je bila uprizorjena že v devetdesetih letih, tokratno predstavo pa je režirala Zane Hoxha.

Zgodba o potrebi mladih, da razumejo in da so sami razumljeni, je bila od nekdaj izziv in to tudi ostaja. Še posebej to velja za zgodbo, ki so jo doživljali mladi v devetdesetih, torej v času protestov in odpora, v času, ko sta kolektivno in osebno svobodo omejevala politični režim in patriarhat Slobodana Miloševića, duh kolektivnega odpora pa je pri življenju držala solidarnost.

Mladi in njihove naravne potrebe niso bile prioriteta in tako so bile celo informacije o spolnosti, čustvih, ljubezni in izkušnjah omejene in so jih družina, šola in družba zanemarjale. Šolsko nasilje, psihične in spolne zlorabe, predsodki, nenačrtovane nosečnosti in splav so bili in ostajajo resnični problemi kosovske družbe.

Predstava je bila nagrajena z Grand Prix na mednarodnem festivalu Skupi 2020 v Skopju v Severni Makedoniji ter z nagrado za najboljšo predstavo leta 2020 kosovskega ministrstva za kulturo, mladino in šport.

V predstavi igrajo Hajat Tocilla, Valmir Krasniqi, Labinot Raci, Arta Mucaj, Shkelzen Veseli, Semira Latifi, Shpetim Kastrati, Qendresa Loki, Verona Koxha, Flamur Ahmeti in Armend Ballazhi. Igralce bodo spremljali glasbeniki Alzan Gashi in Arber Salihu & Drin Tashi. Koreograf je Robert Nuha, kostumografinja Yllka Brada, scenografinja Youliana Voykova - Najman.

Predstava s pričetkom ob 21. uri je bila načrtovana v amfiteatru gradu Kromberk, zaradi tehničnih razlogov so jo prestavili v SNG Nova Gorica. Izvedena bo v albanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

Še pred predstavo pa bosta kosovska predsednica Vjosa Osmani - Sadriu in predsednik republike Borut Pahor v parku ob gradu Kromberk odkrila klop prijateljstva.

Pomladno prebujenje, SNG Nova Gorica, Frank Wedekind

Povezani dogodki