Slovenski gledališki muzej, 24. 11. 2009

Novo gledališče za 21. stoletje!

Otvoritev razstave v sredo, 25. novembra 2009 ob 18. uri v atriju Mestne hiše v Ljubljani. Razstava bo na ogled od srede, 25. 11. 2009 do nedelje, 6. 12. 2009.

Na razstavi "Novo gledališče za 21. stoletje - vizija novega gledališča na izbrani lokaciji v Ljubljani" bodo predstavljeni arhitekturni osnutki za novo gledališče v Ljubljani, ki so nastali kot rezultat študentske arhitekturne delavnice "Gledališka arhitektura - vizije in možnosti" na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani marca letos. Koncept delavnice je zasnoval arhitekt prof. Vojteh Rovnikar, delavnice pa se je udeleiilo 66 študentov iz osmih fakultet, ki so delali pod vodstvom 11 mentorjev.

Bodoči arhitekti so se lotili izdelovanja idejnega osnutka za novo gledališče na prostoru Južnega trga. Že Jožef Plečnik je Južni trg, prostor med parkom Zvezda, Slovensko cesto, Čopovo in Wolfovo ugledat kot enega najelitnejših prostorov mesta. Prostor je videl kot zaključek osi, potekajoče od Trnovske cerkve, ki ima za Slovence še prav poseben, skoraj mitiičn pomen, saj je tam Prešeren ugledal dve očesi "čistega plamena", svojo nesmrtno ljubezen Julijo, preko Plečnikovega mosta, edinega mosta, na katerem rasejo drevesa, mimo Križank na Trg Francoske revolucije in ob Narodni in univerzitetni knjižnici in Deželnem dvorcu, sedežu Univerze, do parka Zvezda. Na vrhu te osi, potekajoče v smeri jug - sever, bi moralo stati novo slovensko gledališče, prvo, zgrajeno v 21. stoletju. Talijin hram, ki bi povezoval preteklost s prihodnostjo, najžlahtnejše plodove slvenskega duha in stavbarstva s prostorom arhaične umetnosti, ki še vedno obnavlja prastare rituale, ko vsak večer združuje igralce in gledalce v čudežno bratstvo.

Na otvoritvi razstave bodo spregovorili prof. Janez Koželj, podžupan Mestne občineLjubljana, prof. Jifi Suchomel iz Tehniške univerze Liberec-Fakulteta za umetnost in arhitekturo, in lvo Svetina, direktor Slovenskega gledališkega muzeja.

Razstava je del mednarodnega projekta Gledališka arhitektura v srednji Evropi / Theatre Architecture in Central Europe - TACE. Ob razstavi bo izšel tudi katalog.

Povezave: 

Slovenski gledališki muzej, 20. 6. 2013
Zadnja izdaja Slovenskega gledališkega letopisa
Slovenski gledališki muzej, 25. 11. 2009
Prostor in igra
Slovenski gledališki muzej, 16. 12. 2009
Nekaj premislekov o Primožu Kozaku