STA, 16. 8. 2018

Nova Gorica bo gostila lutkovni festival

Med 20. avgustom in 2. septembrom pripravljajo v Gradežu, Ogleju, Gorici in Novi Gorici Alpe Adria Puppet festival, ki bo ponudil klasične lutkovne predstave, pa tudi vpogled v novejše smernice v lutkovnem gledališču. Nastopajoči umetniki prihajajo iz Italije, Slovenije, Rusije, Španije in Madžarske.

Matija Solce / Foto: Boštjan Lah

Sodelovanje Nove Gorice pri festivalu je bilo dogovorjeno v sklopu priprav na kandidaturo Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Dogodki v Novi Gorici in Gorici bodo potekali v zadnjem delu festivala, med 30. avgustom in 2. septembrom. Prizorišča so različna in tudi posebna - od kulturnih dvoran do knjižnice in parkov, kot so Park Viatori, Park Vile Coronini-Cronberk in Park Prefekture v Gorici.

Med drugimi bo na festivalu nastopil tudi slovenski lutkar in glasbenik Matija Solce, in sicer v četrtek, 30. avgusta, v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici s predmetno-glasbeno predstavo Pasje življenje, nastalo po motivih Življenja psička Karla Čapka.

Na Poletni sceni v Novi Gorici bodo v sklopu Alpe Adria Puppet festivala gostili dve predstavi - v četrtek, 30. avgusta, Rdečo kapico Gledališča Zapik, in v nedeljo, 2. septembra, Marionete iz Budimpešte madžarskega lutkarja Benca Sarkadija. Vstop na predstavi bo prost.

Kot so sporočili iz Mestne občine Nova Gorica, je novogoriška podžupanja in koordinatorice kandidature Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025 Ana Zavrtanik Ugrin ob tem poudarila zadovoljstvo, da je tokrat pobuda za sodelovanje prišla z italijanske strani. Festival prepoznava kot novo kocko v mozaiku vseh drugih aktivnosti v čezmejnem uspešnem sodelovanju na področju kulture.

Podžupanja si želi, da bi festival ponovno postal tradicionalen in da bi se še nadgradil z uspešno festivalsko vizijo tudi v luči čezmejnosti ter dvojezičnih publikacij.

 

Povezava: Alpe Adria Puppet festival