STA, 14. 3. 2024

Nova edicija platforme Trigger za internacionalizacijo uprizoritvenih praks

V Mariboru se začenja peta edicija platforme za internacionalizacijo sodobnih uprizoritvenih praks Trigger, ki zajema štiri dni spoznavanja domačih in mednarodnih uprizoritvenih trendov. Prvi dan bo namenjen raziskovanju neodvisne scene v Mariboru, nato pa se bo karavana premaknila v Ljubljano.
:
:

Foto: Arhiv Glej

Trigger je platforma za sodobne uprizoritvene prakse, ki jo Gledališče Glej razvija skupaj z Momentom, Slovenskim mladinskim gledališčem (SMG) in Zavodom Maska (program Nove pošte), Mestom žensk, Pekinpahom, Bunkerjem in Motovilo. Namenjena je krepitvi kompetenc neodvisnih producentov in umetnikov s poudarkom na internacionalizaciji in mednarodnih povezavah, pojasnjujejo organizatorji.

Letos združujejo moči z IETM Caravan, s čimer IETM nadaljuje raziskovanje regije, ki jo je pričel s plenarnim srečanjem v Beogradu leta 2022 in nadaljeval s Karavano na Kosovu leta 2023.

IETM je ena najstarejših in največjih mednarodnih kulturnih mrež, ki združuje več kot 500 organizacij in posameznih strokovnjakov z globalnim delovanjem v sodobnih uprizoritvenih umetnostih. Članice mreže so tudi številne slovenske organizacije, med njimi Glej, Bunker, Pekinpah, Moment in SMG.

IETM Caravan je strokovna ekskurzija namenjena spoznavanju kontekstov sodobnih uprizoritvenih umetnosti v določenem mestu, regiji ali državi. Glavni cilj je mednarodnim udeležencem ponuditi priložnost, da odkrijejo uprizoritveno umetnost države gostiteljice in se povežejo z lokalnimi profesionalci.

V letošnji ediciji bodo v Ljubljani in Mariboru skupaj gostili okoli 50 mednarodnih gostov iz 14 različnih držav in še enkrat toliko lokalnih udeležencev, ki si bodo v štirih dneh ogledali deset predstav in se udeležili vrste pogovorov ter mreženj.

V duhu Karavane se bo letošnja edicija platforme Trigger osredotočala na reinterpretacije lokalne zgodovine in konteksta ob primerjavi z globalnimi pripovedmi. Lokalne prakse sodobnih uprizoritvenih umetnosti bodo poskušali umestiti v družbeno-politično dediščino nekdanje Jugoslavije.

Dogajanje se bo pričelo z današnjim sprehodom po Mariboru in njegovih prizoriščih neodvisne scene, sledil bo spoznavni dogodek v Vetrinjskem dvoru. V GT22 bodo uprizorili biografsko predstavo Krvne zgodbe, ki je nastala v koprodukciji mariborskega Momenta in in organizacije Mala voadora s Portugalske. V dvorani SNG Maribor bo sledila plesna predstava Nihče več ne žvižga Brine Klampfer Merčnik in Vite Osojnik iz produkcije Mesta žensk, v Vetrinjskem dvoru pa predavanje-performans Spolna vzgoja II - Zmožnost Tjaše Črnigoj, ki je nastalo v koprodukciji Mladinskega gledališča in Maske Ljubljana.

V petek se Trigger seli v ljubljanske Cukrarno, Španske borce, Staro mestno elektrarno, Novo Pošto in v Glej, kjer bodo na programu med drugim Počemučka kolektiv s svojim večkrat nagrajenim prvencem Under Construction ter Neja Tomšič in skupina Nonument s poetičnim vizualnim esejem Krog, ki povezuje zgodbe parkov z zgodovino in politiko javnih prostorov.

Jasna Žmak raziskuje povezavo med patriarhatom in tinitusom v predavanju performansa This is my truth, tell me yours. Maja Dekleva Lapajne in Alenka Marinič se v koncertni predstavi Na tleh posvečata izčrpanosti in obupu pod pritiskom neoliberalizma, sodelovanje med člani slovenskega kolektiva Beton LTD ter njihovimi estonskimi kolegi Eero Epnerjem, Martom Kangrojem in Juhanom Ulfsakom pa je privedlo do performansa Zanimivo dejstvo.

IETM, Maribor, Trigger

Povezani dogodki