Maska, SMG, 2. 2. 2018

Nov mandat za neodvisno kulturo: Pogovor s predstavniki političnih strank

Društvo Asociacija, Slovensko mladinsko gledališče in Zavod Maska organizirajo pogovor, na katerem bodo predstavniki parlamentarnih strank lahko pojasnili svoje poglede na reševanje položaja nevladnih organizacij tudi glede na rezultate programskega razpisa Ministrstva za kulturo v obdobju 2018–2021. Dogodek bo potekal v ponedeljek, 5. februarja, ob 20. uri na Novi pošti (Robbova ulica 15, 1000 Ljubljana).
:
:

Foto: Sebastijan Horvat

V času globalne krize je bila Slovenija ena izmed redkih držav v Evropski uniji, ki je drastično zmanjšala proračun za kulturo, neodvisna kultura v predvolilnem času ni nikoli tema pogovorov, hkrati pa se zdi, da si stranke v povolilni kombinatoriki kulturno ministrstvo podajajo kot kompenzacijo za ostale, »pomembnejše« resorje. Zato ni presenetljivo, da je v zadnjih štirih letih prišlo do veliko konfliktov med kulturnim ministrstvom in ustvarjalci, da dialoga praktično ni bilo in da so bile sprejete škodljive poteze, ki so zamajale kulturni ekosistem.

Kam bo šla kultura v prihodnjih štirih letih? Kako politične stranke vidijo rešitev za negotov položaj neodvisne kulture in kdo se bo zavzel za dvig sredstev in oblikovanje konsenzualne in razvojne kulturne politike na področju neodvisne kulture?

Društvo Asociacija, Slovensko mladinsko gledališče in Zavod Maska vabijo na pogovor, na katerem bodo predstavniki parlamentarnih strank lahko pojasnili svoje poglede na reševanje položaja nevladnih organizacij tudi glede na rezultate programskega razpisa Ministrstva za kulturo v obdobju 2018–2021.

K sodelovanju so povabili predstavnike vseh političnih strank v Državnem zboru, do sedaj pa so svojo udeležbo potrdili:

  •     Dragan Matić, Stranka modernega centra,
  •     Samo Bevk, Socialni demokrati,
  •     Violeta Tomič, Levica,
  •     Ljudmila Novak, Nova Slovenija.

Pogovor bo vodila Tanja Lesničar Pučko.

Dogodek bo potekal v ponedeljek, 5. februarja, ob 20. uri na Novi pošti (Robbova ulica 15, 1000 Ljubljana), v prostoru, ki ga programsko skupaj upravljata javni zavod Slovensko mladinsko gledališče in nevladna organizacija Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost.