ZDUS, 30. 12. 2020

Nov gledališki projekt Združenja dramskih umetnikov Slovenije

Predstava z naslovom Večerja v Beli hiši je nastala na podlagi knjige Louisa Adamiča. Besedilo je priredila Andreja Kovač, ki je tudi dramaturginja predstave, režijo pa podpisuje Nick Upper.

V predstavi nastopata Nataša Keser in Niko Goršič, vlogo komentatorja pa je prevzel Miklavž Komelj. Za zvočno podobo je poskrbel Silvo Zupančič, strokovna sodelavka je bila Alenka Pirman, častni gost pa Andrej Kurent. Producent predstave je ZDUS v sodelovanju s SNG Drama Ljubljana in Inštitutom Divja misel.

Namen prikaza dela Večerja v beli hiši je predstavitev knjige Louisa Adamiča, ki v slovenskem prevodu v celoti nikoli ni izšla. Adamičeva knjiga Pot v obe smeri 1941 je naredila vtis na ameriškega predsednika Franklina Delano Roosevelta in njegovo ženo Eleanor, zato sta hotela seznaniti Winstona Churchilla z Adamičem in njegovimi idejami, namreč da mora novi svet, ki je toliko dolžan staremu po vojni, pomagati uničeni Evropi. Večerja je potekala 13. januarja 1942 po prvem medvojnem obisku Winstona Churchilla pri predsedniku Rooseveltu. Na to večerjo sta bila povabljena tudi Louis Adamič in njegova žena Stella Sanders Adamič. Louis Adamič je knjigo o napisal na pobudo prijatelja in slavnega pisatelja Uptona Sinclaira. Izšla je leta 1946 pri ameriški založbi Harper & Brothers. Po izidu knjige pa niso nastopile samo težave z Winstonom Churchillom, ampak tudi z vlogo Adamiča v času ameriškega "lova na čarovnice". Gre za zadnjo dokončano knjigo pred Adamičevo nasilno smrtjo leta 1951, ko je pisal knjigo Orel in korenine o dogodkih v Jugoslaviji po letu 1948. Knjigo sta posmrtno uredili Stella Sanders Adamic in Thimoty Seldes.

ZDUS