Niko Goršič, 1. 3. 2023

Nick Upper tretjič režiral v Bolgariji

PREJELI SMO: Objavljamo novico o tretji režiji Nicka Upperja v Bolgariji, kot nam jo je poslal sam režiser.
:
:

Foto: Jordan Mančev

Po režijah (tudi nagrajenih) predstav - leta 2017 TOBELIJE izjemnega črnogorskega pesnika in dramskega pisca Ljubomirja Djurkovića (1952 - 2022) in leta 2019 NORE slavnega Henrika Ibsena (1828 - 1906) - je v začetku leta 2023 v bolgarskem Vračanskem teatru Nick Upper zrežiral še tretjo: po uspešnici dramatika in filmskega režiserja Martina McDonagha The Beauty Queen of Leenan (po bolgarsko: Krasavicata na malkija grad). Občinstvo je tako predstavo kot ustvarjalce sprejela navdušeno.

Igralke in igralci: Kamelija Liškovska, Rumjana Merdžanska, Teodor Sofroniev in Kalin Kostadinov. Adaptacija in scenografija: Niko Goršič, kostume pa so oblikovali kar igralci sami. Zvočna podoba: direktne intervencije iz radijskega programa. Plakat: Jordan Mančev.

Drugače je družbeno angažirano delo zrežirano po brechtovskem principu z dodatki dokumentarnega gledališča. Uprizoritev je posvečena pokojnemu igralcu, direktorju bitolskega teatra, ministru in ustanovitelju Nove evropske teatrske akcije Blagoju Stefanovskem - Bageju, katera je združevala 68 gledaliških institucij in festivalov v devetnajstih državah. Prav predstava po istem tekstu je bila leta 2019 kot zadnja producija uprizorjena v njegovem Malem dramskem teatru v Bitoli.

Niko Goršič, Bolgarija

Niko Goršič, 29. 1. 2019
Vrhunci slovenskega plesa 2018
Niko Goršič, 10. 3. 2021
Vrhunci slovenskega plesa 2020