STA, 12. 5. 2021

Nepovezani poslanci pozvali vlado k sproščanju ukrepov v kulturi

Poslanska skupina nepovezanih poslancev je vlado tik pred današnjo sejo o epidemioloških ukrepih pozvala k sproščanju ukrepov na področju kulture. Iz medijev so izvedeli, da so v strokovni skupini za covid-19 že predlagali sproščanje ukrepov, a ti še niso znani. Kot so zapisali, vlada že ves čas pozablja na kulturo in zabavno industrijo.

Foto: Pixabay

Vlado so k sproščanju ukrepov v kulturi pozvali, ker so glede na trenutno število obolelih izpolnjeni pogoji za rumeno fazo, za katero se sicer predvideva sproščanje turističnih nastanitev ter odprtje srednjih šol in fakultet brez omejitev.

Po oceni nepovezanih poslancev je vlada doslej že večkrat določila ukrepe, ki niso bili predvideni z vladnim semaforjem in niso bili utemeljeni ne na epidemiološki sliki ne na podlagi priporočil strokovne skupine. Medtem pa že ves čas pozablja ter "popolnoma nesmiselno omejuje" kulturo in zabavno industrijo.

"Bliža se glavna sezona kulturnih in zabavnih prireditev na prostem. Tako organizatorji prireditev kot tudi umetniki pa še ne vedo, ali bodo te, tudi ob omenjeni izboljšani epidemiološki sliki, sploh dovoljene. Gre za preživetje velikega števila glasbenikov, igralcev ter drugih ustvarjalcev s področja kulture, česar bi se vlada morala zavedati," so zapisali nepovezani poslanci.

Vlado so pozvali, da se ob upoštevanju varnostnih ukrepov dovoli tudi odprtje gledališč in kinematografov, saj so gledališča z nekaterimi vmesnimi minimalnimi sprostitvami zaprta že vse leto. Omejitve, ki so zanje v veljavi v tem trenutku, so po njihovi oceni neživljenjske, v vmesenem času pa so gledališča dokazala, da bi ob smiselnih navodilih za izvajanje ukrepov svojo dejavnost lahko dosledno izvajala brez nevarnosti za širjenje novega koronavirusa.

Opozorili so tudi, da se kljub drugačnim napovedim predsednika vlade Janeza Janše ob množičnem javnem shodu, ki je potekal ob dnevu upora proti okupatorju v Ljubljani, epidemiološka slika v Sloveniji v mesecu maju vseskozi izboljšuje, zato je trenutno stanje ugodno.

Spomnili so še na napoved ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da bi omejili zbiranje na 25 ljudi, kar pa bo po oceni nepovezanih poslancev "le neznatno in ne bo v ničemer pomagalo organizatorjem kulturnih in zabavnih prireditev". Menijo namreč, da javnega zdravja ne bi ogrozili, če bi ob upoštevanju varnostnih ukrepov dovolili organizacijo kulturnih in zabavnih prireditev na prostem z do 500 udeleženci. Omejevanje prireditev na manjše število pa se jim ne zdi smiselno, ker "kulturnih in zabavnih prireditev ni mogoče ekonomsko upravičeno organizirati".

Koronavirus