Vokalno gledališče Carmina Slovenica, 19. 9. 2012

Naslednji teden premiera vokalnega gledališča

Naslednji teden bo Carmina Slovenica pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec na znanem nemškem festivalu Ruhrtriennale premierno predstavila nov glasbeno gledališki projekt When the mountain changed its clothing v režiji letošnjega Ibsenovega nagrajenca Heinerja Goebbels.
foto Arhiv Ruhrtrienalle
foto Arhiv Ruhrtrienalle
foto Arhiv Ruhrtrienalle
foto Dorian Šilec Petek
foto Dorian Šilec Petek

Nemški skladatelj in gledališki glasbeni režiser Heiner Goebbels je na različnih področjih ustvaril osupljiv opus in je prav zato letošnji dobitnik Ibsenove nagrade, težke dobrih 330.000 evrov. Žirija ga je nagradila, ker pri svojemu delu ustvarja nove načine razumevanja gledališča, ki so navdihnili tako producente kot glasbenike. Premiera projekta z vokalnim gledališčem Carmina Slovenica je bila sprva načrtovana kot eden izmed največjih projektov EPK 2012, a projekt ni bil uvrščen v programske vsebine EPK, zato je produkcijo prevzel ugledni nemški producent Kultur Ruhr.

When the mountain changed its clothing bo premierno predstavljen 26. septembra 2012  na festivalu Ruhtriennale, kasneje pa izvajan na mnogih priznanih  mednarodnih festivalih in prizoriščih, kot so Festival D'Automne á Paris, Festival Borštnikovo srečanje, Holland Festival, Steirischer Herbst, Grand Theatre Luxemburg ...

When the mountain changed its clothing svoj navdih črpa iz rezijske ljudske pesmi Da pa Canynu, ki govori o premenah, ki jih letni časi odtiskujejo na gori Kanin.

Po Goebbelsovih besedah nabite slike izhajajo iz izjemne energije mladih protagonistk in odražajo družbene transformacije: hitre politične,  socialne in kulturne spremembe v regiji, od koder prihajajo izvajalke. Starega ni več, novo pa je še vedno nedosegljivo. Ob tej domnevi se zbirajo in igrajo navidezno nenevarne igre, recitirajo verze, pojejo pesmi in ustvarjajo poetično grozeče podobe. V medsebojni igri nadvlade in zatiranja se izvajalke gibljejo skozi cikel letnih časov, ob tem pa ves čas iščejo ravnovesje moči med sabo, predvsem pa med občinstvom in odrom.

Povezani dogodki