SLG Celje, 24. 3. 2013

Nagrajenci festivala Dnevi komedije 2013

V SLG Celje se je v soboto, 23. marca, zaključil 22. festival Dnevi komedije. Nagrajenci strokovne žirije so: predstava Sleparja v krilu, Boris Kobal, Pia Zemljič in Andrej Murenc. Občinstvo je za svojo žlahtno komedijo izbralo predstavo Sleparja v krilu SLG Celje.
foto Uroš Hočevar
foto Uroš Hočevar
foto Uroš Hočevar

Strokovna žirija Dnevov komedije 2013 v sestavi gledališki režiser Nebojša Bradić (predsednik), gledališki režiser Jaša Jamnik in ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko je soglasno sprejela odločitev.

ŽLAHTNA KOMEDIJA 2013
Ken Ludwig Sleparja v krilu v režiji Borisa Kobala in izvedbi SLG Celje

Sleparja v krilu je komedija spretnega dramatika, ki uporablja šekspirjanske komične obrazce in jih umešča v ameriško okolje 50-ih let prejšnjega stoletja. Komična predloga omogoča režiserju in razigranemu ansamblu dinamično, živo in sproščeno uprizoritev, v kateri so vsi elementi na zavidljivem nivoju s poudarkom na igralskih dosežkih, ki preigravajo različne komedijske žanre. Predstava je neposredna in učinkovita, saj s hitrim tempom in premišljenim ritmom privlači gledalca od začetka do konca.

ŽLAHTNI REŽISER 2013
Boris Kobal za režijo komedije Kena Ludwiga Sleparja v krilu v izvedbi SLG Celje

Boris Kobal režira komedijo Sleparja v krilu z natančnim posluhom za detajle komedijske predloge. Vsa gledališka sredstva poveže v organsko celoto in omogoča igralcem veliko prostora za kreacije. Predstavo usmerja sodobno in nevsiljivo, z visoko stopnjo artizma.

ŽLAHTNA KOMEDIJANTKA 2013
Pia Zemljič za vlogo Meg v komediji Kena Ludwiga Sleparja v krilu v režiji Borisa Kobala in izvedbi SLG Celje

Pia Zemljič pristopi k vlogi s polno igralsko prezenco. Z drzno odločitvijo za primarno igralsko sredstvo, ki ga vešče in z občutkom za mero razvija in niansira, vodi lik dosledno in skozi različne nivoje komičnega. Z briljantno kreacijo dokazuje, da je komedija zahtevna in resna gledališka zvrst.

ŽLAHTNI KOMEDIJANT 2013
Andrej Murenc za vlogo Lea v komediji Kena Ludwiga Sleparja v krilu v režiji Borisa Kobala in izvedbi SLG Celje

Andrej Murenc v vlogi simpatičnega prevaranta, ki se preobleče v žensko, izkazuje veliko sposobnost hitre in prepričljive transformacije. Poigrava se s široko paleto občutij obeh likov, tako moškega kot ženskega. S svojim organiziranim ludizmom izpričuje obvladovanje vseh izraznih sredstev sodobne odrske igre.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU OBČINSTVA 2013
Ken Ludwig Sleparja v krilu v režiji Borisa Kobala in izvedbi SLG Celje (ocena 4,7794)

***
Festival, ki je potekal tri konce tednov od četrtka do sobote, je po podelitvi nagrad  zaključil Tadej Toš z odrskim predavanjem o smehu Smehologija – stand up eductainment.

V slabem mesecu dni smo na Velikem odru SLG Celje videli devet odličnih komedijskih uprizoritev – osem tekmovalnih in zaključno predstavo. Predstave so bile zelo dobro obiskane, občinstvo pa je nastopajoče zmeraj nagradilo z bučnim aplavzom.

Dnevi komedije, Pia Zemljič, Andrej Murenc, Boris Kobal, Nagrade Dnevov komedije

Povezani dogodki

SLG Celje, 10. 2. 2015
Festival Dnevi komedije 2015
Tina Kosi, umetniški vodja SLG Celje, 10. 4. 2007
Gledališče ni kino, kjer ješ kokice in glasno komentiraš dogajanje