Slovensko mladinsko gledališče, 8. 12. 2009

Nagrajena Eda – zgodba bratov Rusjan

Satir za posebne umetniške dosežke

Foto: Matej Peternelj

Na Ptuju se je s podelitvijo nagrad končal letošnji Festival slovenskih komornih odrov SKUP, ki se ga je udeležilo tudi Slovensko mladinsko gledališče, in sicer spredstavo Eda – zgodba bratov Rusjan avtorice in režiserke Nede R. Bric. Predstava je žirijo v sestavi Janez Bermež, igralec in dobitnik Borštnikovega prstana, Mojca Kreft, dramaturginja in teatrologinja, ter Branka Bezeljak, režiserka in gledališka pedagoginja, navdušila s svojo inovativno zasnovo in izvedbo, da ji je podelila satirja za posebne umetniške dosežke.

Obrazložitev predsednika strokovne žirije Janeza Bermeža:

Igralski duet bratov Rusjan v izvedbi  Ivana Peternelja in Roberta Prebila je deloval izredno sproščeno, simpatično, nevsiljivo in uglašeno z izjemno človeško toplino. Paralelno pa je tekla filmska naloga režiserke Nede R. Bric. Obe paraleli tako dramska kot filmska, sta se domiselno prepletali in ustvarili zanimiv dramsko-filmski dogodek, kjer je v slednjem s poduhovljeno in človeško razsežnostjo, igralsko/filmsko upodobil Rusjanovega potomca Ivo Barišič.

Eda je zgodba o ljudeh različnih generacij ene družine, ki pripovedujejo o strahu in pogumu, ljubezni in hrepenenju, v pretanjenem prepletu atmosferskih, prostorskih in časovnih razsežnostih – uprizoritev je epski, lirični, poetični dramatično poantiran umetniško scensko gledališki dogodek, prepleten z glasbo in svetlobnimi presvetlitvami resničnih življenjskih situacij.

Slovensko mladinsko gledališče, 12. 11. 2009
Pier Paolo Pasolini in naš čas
Slovensko mladinsko gledališče, 8. 1. 2010
Pogumen eksperiment in odličen rezultat
Slovensko mladinsko gledališče, 24. 12. 2014
Voščilo Slovenskega mladinskega gledališča
Tevta

Samo dopolnilo: koproducent uprizoritve je SNG Nova Gorica.

8. 12. 2009