Slovensko mladinsko gledališče, 8. 12. 2009

Nagrajena Eda – zgodba bratov Rusjan

Satir za posebne umetniške dosežke

Foto: Matej Peternelj

Na Ptuju se je s podelitvijo nagrad končal letošnji Festival slovenskih komornih odrov SKUP, ki se ga je udeležilo tudi Slovensko mladinsko gledališče, in sicer spredstavo Eda – zgodba bratov Rusjan avtorice in režiserke Nede R. Bric. Predstava je žirijo v sestavi Janez Bermež, igralec in dobitnik Borštnikovega prstana, Mojca Kreft, dramaturginja in teatrologinja, ter Branka Bezeljak, režiserka in gledališka pedagoginja, navdušila s svojo inovativno zasnovo in izvedbo, da ji je podelila satirja za posebne umetniške dosežke.

Obrazložitev predsednika strokovne žirije Janeza Bermeža:

Igralski duet bratov Rusjan v izvedbi  Ivana Peternelja in Roberta Prebila je deloval izredno sproščeno, simpatično, nevsiljivo in uglašeno z izjemno človeško toplino. Paralelno pa je tekla filmska naloga režiserke Nede R. Bric. Obe paraleli tako dramska kot filmska, sta se domiselno prepletali in ustvarili zanimiv dramsko-filmski dogodek, kjer je v slednjem s poduhovljeno in človeško razsežnostjo, igralsko/filmsko upodobil Rusjanovega potomca Ivo Barišič.

Eda je zgodba o ljudeh različnih generacij ene družine, ki pripovedujejo o strahu in pogumu, ljubezni in hrepenenju, v pretanjenem prepletu atmosferskih, prostorskih in časovnih razsežnostih – uprizoritev je epski, lirični, poetični dramatično poantiran umetniško scensko gledališki dogodek, prepleten z glasbo in svetlobnimi presvetlitvami resničnih življenjskih situacij.

Slovensko mladinsko gledališče, 30. 10. 2018
Vabilo k sodelovaju k projektu Krajine svobode
Slovensko mladinsko gledališče, 24. 12. 2014
Voščilo Slovenskega mladinskega gledališča
Slovensko mladinsko gledališče, 12. 11. 2009
Pier Paolo Pasolini in naš čas
Tevta

Samo dopolnilo: koproducent uprizoritve je SNG Nova Gorica.

8. 12. 2009