MgP, 6. 12. 2010

Nagrade 8. festivala Monodrama Ptuj 2010

Na 8. festivalu Monodrama Ptuj 2010 je strokovna žirija v sestavi Dunja Zupanec - predsednica, in člana Feri Lainšček ter Ana Krauthaker podelila nagrado Zlatka Šugmana za najboljšo monodramsko uprizoritev igralcu Robertu Waltlu za predstavo Noč čisto na robu gozdov.

Noč čisto na robu gozdov / foto Miha Fras

Odločitev žirije je bila sprejeta soglasno. Nagrado prejme predstava Noč čisto na robu gozdov avtorja Bernarda-Marie Koltèsa v režiji Ivice Buljana in igralski interpretaciji Roberta Waltla, za katero je glasbo ustvaril Mitja Vrhovnik Smrekar, scenografija pa je delo Slavena Tolje.

Žirija meni, da so vsi gledališki elementi enakovredno prispevali k celovitosti predstave, ki jo ob natančni igralski interpretaciji Roberta Waltla doživljamo kot prepričljivo, izpovedno celoto. Predstava spregovori v duhu časa na aktualen in angažiran način, hkrati pa pred gledalca postavi poetično sliko, ki jo lahko razumemo kot brezčasno metaforo. Igralec Robert Waltl nas na odru z minimalno mizansceno in zgolj z emocionalno ekspresijo uspe popeljati v zgodbo in zaustaviti v trenutku junakove stiske. Obenem je uspel ustvariti lik, ki se ne preda popolnoma življenjski usodi, marveč v sebi ohranja hrepenenje po presežni vrednosti, čeprav je prepuščen kaotičnosti sveta in lastni identiteti.

Nagrado občinstva za najboljšo predstavo na 8. festivalu Monodrama Ptuj 2010 je po glasovanju občinstva prejel Aleš Valič za predstavo Sokratov zagovor v režiji Zvoneta Šedlbauerja.

Monodrama Ptuj, Nagrada Zlatka Šugmana, Robert Waltl