SNG Maribor, 3. 12. 2010

Nagrada UCHIMURA Drami SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je dobitnica nagrade UCHIMURA za leto 2009 za uprizoritev no-iger Veter v vejah borov v režiji Jerneja Lorencija, ki jo podeljuje Mednarodni gledališki inštitut (ITI UNESCO) v sodelovanju z Japonskim nacionalnim centrom ITI.
:
:

No-igre

Nagrada UCHIMURA, ki se ob podpori družine Uchimura podeljuje že od leta 1992, je posvečena spominu na nekdanjega predsednika Japonskega nacionalnega centra ITI Naoyo Uchimuro, dramatika, ki je svoje življenje posvetil spodbujanju razumevanja in znanja o gledališču po vsem svetu. Namen te prestižne nagrade za področje uprizoritvenih umetnosti je podpiranje in spodbujanje umetniških iniciativ skupin in posameznih umetnikov izven meja Japonske, ki skozi svoje projekte vzpostavljajo povezave z japonskim gledališčem.

Nagrado, vredno 3000 evrov, bodo ob prisotnosti predstavnikov generalnega sekretariata ITI iz Pariza, predstavnikov Slovenskega centra ITI in Združenja dramskih umetnikov Slovenije ter Ministrstva za kulturo RS podelili predstavniki Veleposlaništva Japonske v Sloveniji v sredo, 19. januarja 2011, na slovesnosti ob uprizoritvi nagrajene predstave.

No-igre so ena od oblik klasičnega japonskega gledališča. Stilizirane uprizoritve z združevanjem elementov plesa, igre, glasbe in poezije so visokoestetska odrska umetnost. S svojimi arhetipskimi, občečloveškimi situacijami, kjer se posamezniki spopadajo z minljivostjo in mimobežnostjo človeškega življenja, prestopajo nevidne meje med sanjami, iluzijami in resničnostjo vsakdana ter še danes nagovarjajo gledalce po vsem svetu.

No-igre

Prva slovenska odrska interpretacija no-iger v režiji Jerneja Lorencija skozi uporabo lastnega uprizoritvenega jezika izhaja iz poskusa materializacije arhetipskega duha no-drame in muzikaličnosti. Igrajo in pojejo Nataša Matjašec Rošker, Mateja Pucko, Vladimir Vlaškalić, Matevž Biber, Matija Stipanič, Zvezdana Novaković k. g. in Anush Apoyan k. g.

No-igre Hachinoki, Kantan, Kumasaka in Sekidera Komachi je iz stare japonščine prevedla dr. Barbara Rovan. Scenografija je delo Branka Hojnika, kostumi Belinde Radulović, glasbo je prispeval skladatelj Branko Rožman, oblikovalec svetlobe je David Orešič, lektor Janez Bostič, oblikovalka maske Mirjana Djordjević.

Doslej je bila uprizoritev nagrajena dvakrat – Jernej Lorenci je prejel zlatega leva za režijo na 10. Festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu, igralka Nataša Matjašec Rošker je za vlogo pesnice Komachi prejela Borštnikovo nagrado za igro na 44. Festivalu Borštnikovo srečanje.

SNG Maribor, učimura, Mednarodni gledališki inštitut