SiGledal, 5. 10. 2021

NAGIB Izložba # 2 – serija performativnih gest  + MFRU + Modul konS

Serije performativnih gest NAGIB: Izložba #2 bo potekale med 8. in 15. 10. 2021 v izložbenih prostorih in na spletnih platformah v Mariboru. Producent performativnih gest je društvo Nagib v sodelovanju z Mednarodnim festivalom računalniških umetnosti (MFRU) in platformo konS v produkciji Mladinskega kulturnega centra Maribor.
:
:

Foto: Ramaida Osim

Letošnja jesen prinaša osemdnevno MFRU+NAGIB+KonS festivalsko modulacijo v živo skozi prizmo izložb po mestu kot tudi digitalnih/spletnih druženj, ki jih povezuje tema Transhumanizem. 27. mednarodni festival računalniške umetnosti in KonS bosta preizpraševala vlogo tehnologije ter pomen stroja v razvoju človeka kot razmišljujočega in zavedajočega se bitja, NAGIB pa se bo z drugo edicijo performativnih gest neposredno širil v polje biološkega oziroma humanega ter ustvarjal pogoje za premislek o prisotnosti telesnega in človeškega.

V tokratni ediciji NAGIB Izložba #2 - serija performativnih gest bodo v mariborskih izložbah navzoči performerji, akterji, živali, roboti, kode, podobe, zasloni ... 

Med 8. in 15. oktobrom bo v izložbah Modne hiše, Kulturnega inkubatorja, trgovine Rajzefiber in Galerije E2RD, pa tudi po spletu in na mariborskih ulicah, nastopilo več kot 22 ustvarjalcev in izvajalcev.  

Letošnjo serijo performativnih gest bosta v petek, 8. 10., otvorili domači avtorici z mednarodnimi koreninami – Lina Akif in Lucija Ostan Vejrup s 24-urnim performansom Rada imam Slovenijo in Slovenija ima rada mene. V izložbi mariborske Modne hiše se bosta mladi igralki in performerki v družbi kokoši ukvarjali z vprašanjem ljubezni do svoje domovine. Predstavljena interakcija kurjega in človeškega odpira prostor sobivanja in ustvarjanja harmonične skupnosti kot poskusa utopične vizije
odnosa, ki si ga umetnici želita imeti s Slovenijo.  

11. oktobra se bosta v izložbi Modne hiše predstavila umetnik in podjetnik Matej Modrinjak ter Miha Joska, ki se ukvarja z lesom in plesom. Njuna gledališka sestavljanka Kriptoevangelist #5 Dancing 4 ETH bo postala plesni performans, ki ga
bodo soustvarjali novomedijski ustvarjalci in tako povezali temo "Transhumanizem" letošnjega osemdnevnega Nagib+MFRU+KonS dogajanja v mestu. Plesno predstavo bo mogoče spremljati v živo in prek spleta. 

V izložbi Kreativnega Inkubatorja (CzK) in trgovine Rajzefiber se bo med 11. in 13. oktobrom zvrstilo več performativnih gest: 
performans Pronicanja Anje Bornšek, Tine Valentan in Barbare Kanc, projekt Kokodaka lahko vsak plesalke in koreografinje Katje Kosi ter kustosinje, teoretičarke in piske Kaje Kraner, performativno predavanje Moja pojavnost nima več ostrih robov producentke in ustvarjalke Špele Trošt, plesni performans Čas v pogledu: Etude 2 avtorice Snježane PremušGlasbeno-gledališka gesta za 5 glasbenikov in speče mesto, ki jo podpisujeta glasbenik Tomaž Tomljanović in režiser Simon Belak. Vizualna in intermedijska umetnica Toni Soprano Meneglejte bo med 8. in 15. oktobrom intervenirala na različnih lokacijah v javnem prostoru.

Vsa dogajanja letošnje edicije Nagib: Izložba #2 – serija performativnih gest bodo potekala brezplačno.

Več informacij in program najdete na povezavi: NAGIB Izložba #2

Nagib

Lena Gregorčič, SiGledal, 20. 5. 2011
Metodika raziskovanja Janelle Reinelt