STA, 24. 3. 2020

Na RTV Slovenija nov igrano-dokumentarni film o koreografinji Rut Vavpotič

RTV Slovenija bo v sredo zvečer na drugem programu ponudila premiero igrano-dokumentarnega filma z naslovom Lebdenje, baletna zgodba Rut Vavpotič. Film predstavlja prvo slovensko koreografinjo, ki je ime dobila po slavni ameriški plesalki Ruth St. Denis. Rut Vavpotič upodabljata balerina Ana Klašnja in igralka Aleksandra Balmazović.

Foto: Pixabay

Rodila se je 2. marca 1908 v Idriji učiteljici baleta Marženi Pešan, ki je bila češkega rodu, in akademskemu slikarju in scenografu Ivanu Vavpotiču, ki ga v filmu igra Brane Grubar. Svojo baletno kariero je pričela kot dvanajstletnica leta 1920 v novoustanovljenem slovenskem poklicnem baletnem ansamblu v Ljubljani.

Štiri leta kasneje je predstavila svoj prvi solistični recital, nato pa je leta 1924 odšla na izobraževanje v Pariz. Po končanem šolanju je sodelovala z več svetovno znanimi koreografi, med njimi z Michaelom Fokinom, Kurtom Joosom in z Bronislavo Nižinsko. Plesala je s pomembnimi solisti in sodelovala v baletnih ansamblih, kot so Skupina Korobok, Opera Russe a Paris, Ballets de Mme Ida Rubinstein, Skupina Bronislave Nižinske, Les Balletts d'Epstein in Ballet de Mme Wronska.

Čas, v katerem je Rut Vavpotič plesala in ustvarjala, osvetljujejo strokovnjaki Milček Komelj, Danica Dolinar, Tea Rogelj, Štefan Vevar in Benjamin Virc ter umetničina prijateljica Živa Ogrin.

Scenarij in režijo podpisuje Marta Frelih, so sporočili iz RTV Slovenija.

Rut Vavpotič