STA, 23. 3. 2016

Na novogoriškem odru premiera avtorskega projekta Ljubezen do bližnjega

Na velikem odru SNG Nova Gorica bodo v četrtek ob 20.30 krstno uprizorili avtorski projekt Ljubezen do bližnjega v režiji Jerneja Lorencija. Uprizoritev se med drugim posveča spregledani lepoti neuresničenih teles, podrejenih diktatom družbenih konvencij ter poskuša prikazati pristnost raznolikih oblik ljubezni.
:
:
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Avtorski projekt Ljubezen do bližnjega se navdihuje pri istoimenskem romanu enega najvidnejših sodobnih francoskih pisateljev Pascala Brucknerja. Ekipa ustvarjalcev z osebnega in družbenega vidika raziskuje temeljno vrednoto naše družbe, ljubezen do sočloveka, in sebe v odnosu do nje. Sprašujejo se, kje je meja med uresničitvijo lastnih fantazij ljubezenskega udejstvovanja in grobim vdorom v območje človekovega sobivanja.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Lorenci, je od romana ostala le iztočnica, s katero želijo poudariti krhkost življenja, krhkost ljubezni in bližine. "To je nek tanek rob, nek dvojni obraz, ki prikazuje, kako težko je sprejeti samega sebe, kaj šele druge," je dejal.

Igralci so bili soustvarjalci predstave. "Študij predstave je bil nekakšen ustvarjalni vrtinec, kjer ti ni preostalo nič drugega, kot da se na glavo vržeš vanj in plavaš," je nastajanje predstave opisala igralka Ana Facchini.

Igralka Maja Nemec pa je povedala, da so za predstavo delali na več ravneh, kar sicer pogreša pri drugih predstavah. Miha Nemec je dodal, da je bilo nastajanje predstave pravzaprav neke vrste spoved samega sebe.

Lorenci, ki je v SNG Nova Gorica pred 14 leti na oder postavil predstavo Tri sestre, z uprizoritvijo Ljubezni do bližnjega nadaljuje z razvijanjem svoje avtorsko prepoznavne dramsko glasbene performativne estetike.

V predstavi igrajo še Kristijan Guček, Peter Harl, Gorazd Jakomini, Matija Rupel, Marjuta Slamič, Žiga Saksida, Vesna Vončina in Vladimir Hmeljak.

Dramaturg predstave je Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografka Belinda Radulović, koreograf in asistent režiserja je Gregor Luštek.

Povezani dogodki