STA, 24. 8. 2015

Na Mladih levih o upanju in željah po spremembah

Polnoletni festival Mladi levi sta včeraj uvedli predstavi brazilske umetnice Christiane Jatahy What if they went to Moscow?, ki se v gledališki in filmski različici dogajata simultano. Ponovitvama dvojne predstave je sledila otvoritvena zabava pred Staro elektrarno. Za festival si je treba priskrbeti brezplačno vstopnico, prispevki so dobrodošli.
:
:

What if they went to Moscow? / Fotografije z vaje, foto: Maria Avramidou

Mednarodni festival Mladi levi letos slavi polnoletnost. Direktorica Bunkerja Nevenka Koprivšek meni, da je festival v teh letih organizacijsko, programsko in izvedbeno dozorel, a zato ni nič manj drzen. Skupni imenovalec letošnje izdaje so predstave, iz katerih veje upanje ali želja po spremembah.

Ena takšnih je uvodna What if they went to Moscow?, ki je nastala po motivih Čehovove drame Tri sestre. Projekt vključuje klasično gledališko predstavo in njeno video izvedbo, ki jo simultano ustvarja Jatahyjeva. Za organizatorje iz zavoda Bunker bo velik tehničen izziv tudi predstava ameriškega umetnika Andrewa Schneiderja YOUARENOWHERE.

Ljubitelje sodobnega cirkusa bo pritegnila predstava Le vide - essai de cirque v izvedbi Fragana Gehlkerja in sodelavcev. Med povratniki bodo na festivalu nastopili Ivo Dimćev, Benjamin Verdonck in Motus.

Iz Slovenije bo na programu festivala predstava Katarina po naročilu - drugi del trilogije, ki jo ustvarjajo Katarina Stegnar, Urška Brodar in Jure Novak, ter a la carte predstava Mladi levi častijo Nine Jan in Urške Sekirnik. Zanimiv bo happening v tiskarni tipoRenesansa, povezan s predstavo Bojana Đorđeva Nije to crvena, to je krv!.

Festivalsko dogajanje bo vključevalo nenapovedane intervencije v javnem prostoru skupine umetnikov Kavkaz - Balkan. Javnemu prostoru oziroma njegovi repolitizaciji se bodo posvetili tudi na posebnem pogovoru. Festival bo 30. avgusta sklenila fuzija poezije in glasbe Natriletno kolobarjenje s praho.

Mladi levi