STA, 26. 9. 2022

Na festivalu Bitef tudi uprizoritvi mladinskega gledališča

V Beogradu se je začel gledališki festival Bitef, na katerega sta se uvrstili tudi uprizoritvi Slovenskega mladinskega gledališča (SMG). Na ogled bosta projekta režiserjev Nine Rajić Kranjac Solo in Žige Divjaka Krize. Festival je tekmovalne narave in poteka do 2. oktobra s sloganom Mi - junaki svojega dela.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak

Festival se v 65. izvedbi nanaša na delavce vsega sveta. Zaznamujejo ga projekti, ki se ukvarjajo z vprašanjem dela v sodobni družbi, z delavskimi pravicami, s stanjem po pandemiji, pa tudi z vprašanjem dela v sami umetniški produkciji, so sporočili iz SMG.

Obe slovenski predstavi sta nastali v koprodukciji med SMG in Masko v programu Nova pošta. V program sta bili izbrani poleg še sedmih predstav iz Nemčije, Mehike, Francije, Srbije in Združenega kraljestva. Predstava Solo bo na sporedu 29. in 30. septembra, predstava Krize pa 30. septembra in 1. oktobra. Za obe uprizoritvi vlada po podatkih SMG veliko zanimanje, vstopnice so že razprodane.

Projekt Solo je srečanje režiserke in igralcev Nataše Keser, Benjamina Krnetića in Marka Mandića v improvizaciji. Predstava se vrti okrog vprašanj, kot so: kaj pomeni biti sam, čemu teater, zakaj ga uporabiti, kako prek teh srečevanj razmišljanje o njem spremeniti. Kot so zapisali ustvarjalci, je mogoče tudi dogodek, ki je rezultat nenehne potrebe po iskanju smisla. Scenografija je bila Urša Vidic, glasbo je napisal Branko Rožman, kostume je oblikovala Marina Sremac.

Divjak se v uprizoritvi Krize ukvarja s potenciali in zadregami kriz - zlasti okoljske -, ki vplivajo na naša življenja, pri čemer je posebno pozornost namenil človekovi zmožnosti za sodelovanje. Besedilo je nastalo v sodelovanju med režiserjem in avtorsko ekipo. V predstavi bodo nastopili Sara Dirnbek, Iztok Drabik Jug, Klemen Kovačič, Draga Potočnjak, Katarina Stegnar, Vito Weis in Gregor Zorc, besedilo bo bral Blaž Šef. Dramaturg je Goran Injac, za likovno podobo sta poskrbela scenograf Igor Vasiljev in kostumografka Tina Pavlović, za zvok pa Blaž Gracar.

Kot so še sporočili iz SMG, so predstavo po besedah selektorja Ivana Medenice zelo premišljeno izbrali za sklep letošnjega festivala, saj razširja tematski okvir glavnega programa: ne ukvarja se le s socialnimi problemi, povezanimi z delom, temveč tudi s filozofskimi. "Še pomembnejši razlog pa je, da prinaša luč na koncu tunela. Ne zaustavi se namreč pri negativnih vidikih kriz, temveč pokaže, da je kriza lahko tudi spodbuda in da odpira nove perspektive."

Krize, SOLO, Bitef, Žiga Divjak, Nina Rajić Kranjac, Srbija, SMG

Povezani dogodki