STA, 8. 5. 2016

Na Dunajskih slavnostnih tednih tudi Slovensko mladinsko gledališče

Pred dunajsko mestno hišo se bodo 13. maja začeli letošnji Dunajski slavnostni tedni, ki bodo do 19. junija ponudili 36 produkcij iz 25 držav. Med ustvarjalci bodo imena, kot sta Frank Castorf in Jan Fabre. V vlogi koproducenta bo na festivalu sodelovalo tudi Slovensko mladinsko gledališče v predstavi Oliverja Frljića Naše nasilje in vaše nasilje.
:
:

Dunajski slavnostni tedni / Foto: Cha già José, via Wikimedia Commons

Največji festival kulture v avstrijski prestolnici se bo ponovno začel na trgu pred mestno hišo, potem ko so ga lani začasno preselili pred dvorec Schönbrunn. Odprla ga bo fuzija različnih glasbenih svetov: od ciganske, elektronske do zabavne glasbe, od klezmerja do šansona, od instrumentalne, vokalne in zborovske glasbe do balkanske folklore, južnoameriških ritmov, tanga in jazza. Otvoritveni večer je brezplačen in vsakič pritegne več tisoč ljudi.

Intendant Markus Hinterhäuser je poskrbel, da bo Dunaj tudi letos gostil mednarodne glasbene, filmske, gledališke in druge umetniške produkcije. Med njimi bodo štiri svetovne premiere, dve novi postavitvi in deset premier v nemško govorečem prostoru. Prireditve bodo na različnih lokacijah po mestu.

V muzejski četrti MQ bo med drugim Frank Castorf postavil delo ruskega literarnega klasika Andreja Platonova Čevengur, na ogled bosta 24-urni gledališki maraton Jana Fabra Gora Olimp, slavljenje kulta tragedije in slikovno gledališče Solaris makedonskega Narodnega gledališča Skopje.

V opernem gledališču Theater an der Wien bosta gostovali Frankfurtska opera z delom Mieczyslawa Weinberga Potnica in gledališče iz Hannovra z delom Heinerja Müllerja Naloga. Spomin na revolucijo. V festivalski produkciji bo mogoče videti Beethovnovega Fidelia v postavitvi Achima Freyerja.

Med prizorišči bosta tudi gledališči Schauspielhaus in Theater Akzent. V prvem bo 29. maja premiera Frljićeve predstave Naše nasilje in vaše nasilje, nastale po romanu Estetika odpora Petra Weissa. Koproducenti poleg Slovenskega mladinskega gledališča so Dunajski slavnostni tedni, berlinsko gledališče HAU Hebbel am Ufer, festivala Kunstfest Weimar in Zürcher Theater Spektakel ter Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca z Reke.

Programski sklop V mesto s projektom Univerzalna gostoljubnost bo v ospredje postavil vizije bolj odprtega in vključujočega sveta, ki presega nacionalistične vzorce razmišljanja. Zbirališče za umetnike in obiskovalce slavnostnih tednov z blagajno, kavarno, razstavami, instalacijami, performansi, filmi in zabavami pa bo v dunajski galeriji Künstlerhaus, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj EurocommPR.

Cikel koncertov, ki jih je za Dunajske slavnostne tedne pripravil Musikverein, bo med drugim ponudil Mahlerjevo 2. simfonijo z Dunajskimi filharmoniki in Zubinom Mehto, Beethovnovo 9. simfonijo z baročnim ansamblom Concentus Musicus Wien, recitale pianistov Rudolfa Buchbinderja, Maurizia Pollinija in Igorja Levita ter večer z violinistko Anne-Sophie Mutter. Koncerti bodo med 8. majem in 16. junijem.

Naše nasilje in vaše nasilje, Dunaj, Wiener Festwochen, SMG