STA, 12. 3. 2018

Na današnji dan se je rodil Edward Albee

Ameriški dramatik in trikratni Pulitzerjev nagrajenec Edward Albee (1928-2016) bi danes praznoval 90. rojstni dan. Slovi po drami Kdo se boji Virginie Woolf?, v kateri razgalja temne strani moderne družbe in probleme zakonskega življenja. Prvič so jo uprizorili leta 1962 na Broadwayju, dodaten uspeh pa je doživela s filmsko priredbo.

Edward Albee / Foto: UH Photographs Collection, 1948-2000, via Wikimedia Commons

Edward Albee se je rodil v Washingtonu 12. marca 1928 kot Edward Harwey, odrasel pa v New Yorku kot posvojenec gledališkega intendanta Albeeja. V starosti 30 let je napisal prvo igro The Zoo Story (Zgodba o živalskem vrtu), ki je premiero doživela leta 1959 v Nemčiji, leta 1961 je sledila drama American Dream (Ameriške sanje).

Albeejeva najbolj znana drama Kdo se boji Virginie Woolf? pripoveduje zgodbo o dveh parih. Enega sestavljata univerzitetni profesor srednjih let in njegova žena, hči ravnatelja fakultete, drugega pa mlad profesor, ki se mora ukvarjati z eksistencialnimi strahovi svoje soproge. Nekega večera postanejo vse frustracije orožje za ostre medsebojne napade, v katerih pride na dan resnica, ki se skriva za lažnim videzom.

Leta 1966 je na velika platna prišel tudi istoimenski film, v katerem sta glavni vlogi odigrala Elizabeth Taylor in Richard Burton. Mučen portret zakona, obremenjenega z alkoholom, zagrenjenostjo in propadom, je mestoma spominjal na izseke resničnega življenja zakoncev Burton in Taylor. Za glavno vlogo Marthe je prejela oskarja.

Predstava je doživela vrsto uprizoritev tudi na slovenskih odrih. V prvi postavitvi režiserja Mileta Koruna v gledališki sezoni 1963/1964 so v njej nastopili Duša Počkaj, Jurij Souček, Marija Benko in Danilo Benedičič. Tudi druge Albeejeve igre se pogosto pojavljajo na slovenskih odrskih deskah.

Albee je prejel tri Pulitzerjeve nagrade za dramska dela in tri ameriške gledališke nagrade tony, med drugim nagrado za življenjsko delo. V starosti 88 let je umrl septembra 2016 na svojem domu v newyorškem Montauku po kratki bolezni.

Dolgoletni urednik in prevajalec drame Kdo se boji Virginije Wolf v slovenščino Zdravko Duša je takrat dejal, da se je Albee od drugih ameriških dramatikov razlikoval po pristopu, ki je bil bolj odrski, njegovi junaki niso več interpreti južnjaških strasti in predsodkov in še ne glasniki pomoderne spektakelske družbe. Ostal je "analitik značajev, odrski mojster, ki mu je v fokusu odrskega žarometa balast vse razen spopadov njegovih junakov".