STA, 12. 7. 2019

Na Brionih se drevi začenja nova sezona Gledališča Ulysses

Ustanovitelj gledališča Ulysses Rade Šerbedžija bo drevi v spremstvu glasbene skupine Zapadni kolodvor tako kot v minulih letih odprl letošnjo 19. sezono gledaliških druženj na Brionih. Med drugim bo nastopil tudi v edini letošnji premieri gledališča Ulysses, predstavi Kdo se boji Virginie Woolf? v režiji Lenke Udovički

Brioni / Foto: Johann SUHM, via Wikimedia Commons

Letošnja,19. sezona gledališča Ulysses, ki ima domicil na Brionih, bo potekala do 31. avgusta. Ponudila bo vrsto že znanih uspešnic tega gledališča, več gostovanj in koncertov ter premiero predstave Kdo se boji Virginie Woolf? Edwarda Albeeja.

Tragikomedija, ki podrobno razkriva življenja dveh zakonskih parih, že več kot pol stoletja osvaja gledališko in filmsko občinstvo. Brionska predstava je koprodukcija gledališča Ulysses in beograjskega dramskega gledališča. Režiserka je umetniška direktorica gledališča Lenka Udovički.

Udovički je režirala tudi starogrško tragedijo Bakhantke, ki so jo na Brionih uprizorili lani. Letos bodo predstavo igrali v prvem tednu sezone po kultni monodrami igralca Zijaha A. Sokolovića Igralec... je igralec... je igralec, s katero bodo naslednji torek odprli gledališko sezono. Sokolović bo na Brionih letos odigral tudi svojo predstavo Igralec levo desno.

Z monodramo na Brione prihaja tudi beograjski igralec Nebojša Dugalić, ki izvaja predstavo Izpovedi Dmitrija Karamazova na podlagi romana Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega Bratje Karamazovi.

Tudi letos ne bo šlo brez Shakespearea. Na sporedu sta uspešnici iz prejšnjih sezon, Shakespeare poletne noči - variacije in Kralj Lear s Šerbedžijo v glavni vlogi. Obe režiji podpisuje Lenka Udovički.

Na programu sta še predstavi 2015 Sofokles: Antigona 2000 let pozneje, ki je koprodukcija s sarajevskim festivalom Mess in jo je prav tako režirala Lenka Udovički. Besedilo je prevedla Svetlana Slapšak.

Iz Beograda prihaja Teater zvezdara s predstavo Cormaca McCarthyja Vlak, ki jo je režiral znani srbski gledališki in filmski igralec Voja Brajović. Gledališče Ulysses bo v sodelovanju s hrvaškim domom v Linzu izvedlo tudi predstavo Plesne ure za odrasle in napredne, ki je avtorski projekt Staša Zurovca.

Večeru po odprtju sezone bo sledil nastop zagrebške rockovske skupine Psihomodopop. Glasbeni del sezone bosta popestril tudi znani makedonski kitarist Vlatko Stefanovski in sarajevska pevka Almira Medunjanin.

V programu Ulyssesovi klavirski dnevi bo nastopil ljubljanski avtorsko-izvajalski duo Silence, ki ga že 20 let sestavljata pianist Primož Hladnik in pevec Boris Benko. V sklopu klavirskega programa je med drugimi napovedan tudi koncert pianista Mateja Meštrovića in Južnočeške filharmonije, nastopili bodo s programom Classics for new generation.

Sezono bodo sklenili z gostovanjem Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) iz Zagreba, ki bo 30. in 31. avgusta odigralo predstavo Kdor poje, slabo ne misli v režiji Reneja Medveška. Predstava je nastala po scenariju Kreše Golika. Film, ki je nastal po scenariju, velja za enega najbolj priljubljenih celovečercev hrvaške kinematografije.

Gledališče Ulysses