STA, 5. 11. 2014

Na 27. Čufarjevih dnevih poleg komedij tudi drame

Že 27. Čufarjevi dnevi na Jesenicah bodo od 14. do 21. novembra postregli s šestimi tekmovalnimi predstavami in nizom spremljevalnih dogodkov. Na festival se je prijavilo 22 slovenskih ljubiteljskih gledališč, selektor pa jih je izbral šest. Poleg komedij, ki so najpogostejši žanr ljubiteljskega gledališča, je v program tokrat uvrstil tudi drame.

Foto: freeimages

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole, letošnji festival prinaša pester izbor žanrov. Igralec Mestnega gledališča ljubljanskega Gaber K. Trseglav, ki je letošnji selektor, je namreč izbral dve komediji, dve drami in dve komični drami.

"Pri pregledu predstav je bilo razvidno, da se uprizarjajo večinoma komedije, kar je škoda. K sreči so bile predstave z resnejšo tematiko kakovostne in sem jih z veseljem uvrstil v program," je dejal Trseglav, ki je prepričan, da naloga gledališča vendar ne sme biti samo in izključno zabava. Z izborom je zato poskušal najti ravnovesje med lahkotnejšim in zahtevnejšim žanrom v gledališču.

Kot ugotavlja Smoletova, je na ljubiteljskem odru viden napredek, saj kakovost predstav raste. "Znanje se bogati, svoje napravi tradicija, pa tudi sam izbor žanrov. Tudi to, da pogledamo drug drugega, verjetno doda kakšen odtenek h kvaliteti za prihodnja leta. Zato da se mi zdi, da moramo vztrajati tudi s takimi načini prikazovanja in motivacije, kot so festivali," je izpostavila.

Letošnji nastopajoči prihajajo iz vseh koncev Slovenije, se pa na festival letos ni prijavilo nobeno izmed zamejskih gledališč. Kljub temu bo tudi letošnji festival lep pregled tega, kaj dobrega se v slovenskih ljubiteljskih gledališčih pripravlja, je prepričan predsednik organizacijskega odbora Boris Bregant.

Festival bo odprla Gledališka skupina KD Brce iz Gabrovice pri Komnu s komedijo Marjana Tomšiča Češpe na figi v režiji Sergeja Verča. Naslednji večer bodo sledile Jeklene magnolije Roberta Harlinga v režiji Nande Guček in izvedbi Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje. Loški oder pa se bo predstavil s komično dramo Simona Graya Igre je konec v režiji Jaše Jamnika.

Društvo Smoteater Majšperk bo nastopilo s komedijo Marca Camolettija Pridi gola na večerjo v režiji Blaža Šalamuna. Dramo Hodnik Matjaža Zupančiča bo uprizorila gledališka skupina Fabula est, KD Šmarje Sap, režijo je prevzela Betka Jamnik. Kot zadnja bo na vrsti drama Zadnja tekma, kot so si jo zamislili Gregor Čušin in igralci domače, jeseniške igralske skupine.

Bogat bo tudi spremljevalni program, v okviru katerega sta na ogled dve razstavi. Prva na umetniški način predstavlja vsebino letošnjih predstav, druga pa je razstava o zgodovini gledališke dejavnosti na Jesenicah, ki jo je pripravil Gornjesavski muzej. V režiji Vida Klemenca bo predstavljena tudi Železarska lirika, ki jo je izbral Jernej Kusterle. Festival pa bo ob stoletnici rojstva Frana Miličinskega Ježka zaključil večer Nane in Juša Miličinskega.