Mladi zmaji, 13. 4. 2023

Mladi Vzkrik - delavnice dramskega pisanja

Mladi zmaji v sodelovanju z društvom KUD Krik organizirajo delavnice dramskega pisanja Mladi Vzkrik.
:
:
Foto: Arhiv Mladi zmaji
Urša Majcen / Foto: Sandi Skok
Tjaša Mislej / Foto: Zala Jelenc
Nina Kuclar Stiković / Foto: Nika Curk Nagode
Brina Klampfer / Foto: Nada Žgank

Organizatorji k prijavi vabijo vse mlade, stare do vključno 29 let, da se udeležijo delavnic dramskega pisanja Mladi Vzkrik, ki bodo potekale v prostorih Mladih zmajev v Črnučah, na Dunajski 367. Delavnice bodo potekale od maja dalje, javna predstavitev oziroma produkcija bo oktobra 2023.

Prijavi se z idejo, sinopsisom, dramskim prizorom ali že napisanim dramskim besedilom, ki ga želiš na delavnicah razvijati in predebatirati s kolegi. Glavna tema srečanj bo stanovanje oziroma stanovanjski problem.

Srečanja bodo potekala ob ponedeljkih, od 17.00 do 20.00. Predvideni datumi predpoletnih srečanj so: 8., 15., 22., 29. maj ter 5., 12. in 19. junij. Z delavnicami bomo nadaljevali v septembru. Če se odločiš za prijavo in želiš nastopiti v končni produkciji, se moraš udeležiti večine delavnic.

Prijave zbirajo do 1. maja na e-naslov: delavnica.vzkrik@gmail.com

Delavnice bodo razdeljene na štiri sklope, in sicer v prvem sklopu delavnic bodo udeleženci razširili pojmovanje dramske forme in pisanja za gledališče. Poskusili se boste znebiti (navideznih) omejitev in razgibati domišljijo. Spoznali boste osnovna pravila dramskega pisanja in se naučili, kako jih lahko z avtorskim pristopom uporabimo v prid lastnemu izrazu. Fokus delavnic bo na vsebinskem širjenju poslanih sinopsisov in iskanju lastnega načina pisanja. Prvi sklop delavnic bo vodila Urša Majcen.

V drugem sklopu delavnic boste intenzivno delali na razvoju idej in sinopsisov, posvečali se boste dramski strukturi, skupaj boste pisali in brali novonastale dramske prizore. Drug drugemu boste dajali povratne informacije o tekstih in sproščeno ustvarjali. Ta sklop bo vodila Tjaša Mislej.

V tretjem sklopu pisanja, ki bo sledil poletnemu oddihu, se boste osredotočili na fazo ‘writing is rewriting’ in izpopolnjevali nastala besedila ter prisluhnili napisani besedi. Sklop bo vodila Nina Kuclar Stiković.

Zadnji sklop delavnic bo namenjen pripravam na bralno uprizoritev nastalih dramskih besedil. Pisci boste sami brali besedila pred publiko in se naučili osnovnih veščin javnega nastopanja. Slednji sklop bo vodila Brina Klampfer.

Urša Majcen je dramatesa, scenaristka, pesnica in diplomirana dramaturginja. Deluje tako znotraj kot zunaj institucionalne produkcije, svoje delovanje pa širi tudi na področje (multimedijskega) performansa, najraje v liminalnem prostoru subverzije. Je prejemnica študentske Prešernove nagrade, Župančičeve frulice in avtorica nominiranega dramskega besedila za nagrado Slavka Gruma. Njena dramska dela so bila večkrat bralno uprizorjena, po njenih scenarijih pa je nastalo več kratkih filmov. Njen pesniški prvenec Ekosistem tišine je izšel konec leta 2021. Teoretska, uredniška in umetniška besedila so objavljena v številnih tiskanih in virtualnih medijih. Je tudi članica gledališkega kolektiva Reaktor in ena od avtoric odmevne antologije mladih pesnikov Bog si ga drka na nas.

Tjaša Mislej je leta 2011 na FF diplomirala iz primerjalne književnosti in filozofije. Študij je nadaljevala na slovenistiki in vzporedno na AGRFT. Od leta 2014 deluje kot dramatičarka, dramaturginja, lektorica in gledališka kritičarka. Redno piše članke za gledališke liste. Leta 2014 je prejela Grumovo nagrado za mladega dramatika za dramo Panj (2014). Njena drama Zarja in Svit je leta 2014 izšla v zbirki Spetka. Leta 2020 je za besedilo Naše skladišče prejela nagrado Slavka Gruma. Besedilo je bilo krstno uprizorjeno v PGK (2020). Kot soavtorica dramskega omnibusa je sodelovala pri predstavi Tišina med nami (MGL, 2020) in pri novomedijskem spletnem projektu Monologi s kavča (PGK, 2020). Njena radijska igra Grške počitnice je bila leta 2021 premierno predvajana na RTV SLO.

Nina Kuclar Stiković je svoja najstniška leta preživela na Gimnaziji Vič, zatem se je vpisala na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, na smer Dramaturgija in scenske umetnosti, kjer je leta 2019 diplomirala z naturalističnim dramskim besedilom Plankton. Leta 2021 so v Drami SNG Maribor uprizorili njeno dramsko besedilo Skupaj sami ali jutri je v sanjah izgledal drugače, ki je nastalo po naročilu umetniškega vodje in v središče postavlja družino v karanteni. Besedilo je bilo v letu 2023 izbrano tudi za maturitetno branje pri predmetu Zgodovina in teorija gledališča in filma na umetniških gimnazijah.Njeno ready made besedilo deklici, napisano po avtoričini izkušnji pridobivanja statusa samozaposlene v kulturi in pravice za plačilo prispevkov za socialno varnost, je letos nominirano za Grumovo nagrado na 53. Tednu slovenske drame.

Brina Klampfer je samozaposlena v kulturi kot režiserka, dramaturginja, producentka in per-formerka. Je absolventka magistrskega programa gledališke režije na AGRFT v Ljubljani in magistrica primerjalne književnosti. Leta 2016 je ustanovila Društvo KUD Krik in ga vse od takrat vodi. Je iniciatorka ter vodja platforme Vzkrik, ki se ukvarja z razvojem sodobne slovenske dramatike ter podpira mlade ustvarjalce pri razvoju samostojnih avtorskih projektov. Za svoj režijski in dramski prvenec Paloma je leta 2022 prejela nagrado za žlahtno komedijo. Režirala je še predstave: Shopping and fucking (Mark Ravenhill), Za narodovo zdravje (avtorski projekt), 5fantkov.si (Simona Semenič), Glej, vitki študent … Kot dramaturginja in asistentka režije je sodelovala s številnimi priznanimi režiserji (Jernej Lorenci, Matjaž Pograjc, Primož Ekart …). Njen mentor za gledališko režijo je Tomislav Janežič. Podpisala se je pod gledališke adaptacije in samostojne dramaturgije predstav, uprizorjenih v vseh večjih slovenskih gledališčih (Prekleti kadilci, Gospa z morja, Martin Krpan …). V avtorskem in dramskem gledališču se ukvarja predvsem z raziskovanjem posameznikove identitete glede na politične sisteme, v katerih živi, ter raziskuje različna vprašanja v zvezi z odnosom do žensk.

KUD Krik, Mladi zmaji, Mladi Vzkrik