STA, 2. 10. 2014

Ministrica za kulturo še brez rešitev za težave SNG Maribor

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je včeraj v Mariboru obiskala več institucij s področja kulture, med drugim Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor. Tam se je seznanila s stanjem v tem največjem javnem kulturnem zavodu v Sloveniji in zaposlenim povedala, da rešitev za njihove trenutne težave še nima.
:
:

foto Grega Mlakar / STA

Kot je dejala v nagovoru zaposlenim, se zaveda kakovosti SNG Maribor in finančnih težav, s katerimi se soočajo, a za zdaj še ni prinesla rešitve. "Bom pa naredila vse, kar je v moji moči, da prepričam finančnega ministra in, če bo treba, tudi predsednika vlade Mira Cerarja," je dodala. Ministrica je ob tem poudarila, da ima Maribor z okolico velik umetniški in kulturni potencial.

Razlog za optimizem ji dajejo ugodne napovedi gospodarskih gibanj. "Če se zaradi te gospodarske in socialne krize zareže v umetniške ansamble, se naredi škoda, ki bi jo težko popravljali," je dodala Bizjak Mlakar, ki je ministrski položaj zasedla pred slabim mesecem dni. Maribor si je za enega od svojih prvih obiskov izbrala, ker je tu kriza še posebej izrazita, je pojasnila.

SNG Maribor pod eno streho združuje umetniška področja štirih samostojnih enot - Drame, Opere, Baleta in Festivala Borštnikovo srečanje. Ima okoli 300 redno zaposlenih in približno sto honorarnih sodelavcev.

Po besedah direktorja Danila Roškerja imajo težave predvsem zaradi izplačila tretje četrtine plačnih nesorazmerij, vendar po današnjem obisku ministrice ostaja optimist. "Poskušam biti optimistka," je dejala tudi ministrica.

V izjavi za medije je med drugim tudi povedala, da pogovori o državnih sekretarjih še potekajo in da se nacionalnega sveta za kulturo ni mogla udeležiti zaradi predhodno dogovorjenih drugih obveznosti.