Mesto žensk, 26. 2. 2015

Mesto žensk na festivalu Deuje babe in v Klubu Gromka

Vabljeni k obisku fotografske razstave Nade Žgank Nadalandija na festivalu Deuje babe v Cerknem in performansa Simone Semenič drugič v Klubu Gromka v Ljubljani.
Foto: Arhiv Mesto žensk
Foto: Arhiv Mesto žensk
Foto: Arhiv Mesto žensk

Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk bo letos prvič sodelovalo na festivalu Deuje babe, ki ga ob mednarodnem dnevu žensk od l. 2013 organizira Cerkljanski mladinski alternativni klub (CMAK). Tako kot prvi ediciji tudi ta festival (potekal bo med 6. in 8. marcem) spodbuja umetniško izražanje in aktivistično držo žensk, ki s svojim delom izstopajo iz povprečja.

Ena izmed izstopajočih iz povprečja je tudi fotografinja Nada Žgank, ki s festivalom Mesto žensk sodeluje od l. 1999, ko je festivalsko dogajanje pričela spremljati kot uradna fotografinja. Fotografska razstava Nadalandija je bila prvič postavljena l. 2011, njena vsebina pa presega vse časovne dimenzije. Kot je v opisu razstave zapisala Urška Comino, razstava » razgrinja polje »fantazmagoričnih« preobrazb, izhajajočih iz raznorodnih vzgibov, bodisi kot kritika lepotnih idealov, inspiracija iz tradicije ali pa kot družbeno-politični komentar.« Razstava je l. 2012 gostovala v ljubljanski Mali črni galeriji, na festivalu Deuje babe pa bo zaživela v Galeriji Križišče (CMAK) v petek, 6. marca, ob 20.00. Vstop na razstavo je prost, razstava pa je odprta do 28. marca med CMAK-ovim odpiralnim časom (pon., tor., čet. in pet. med 14h in 22h, sre. med 8h in 16h, sob. med 18h in 22h, ned. po dogovoru).

Na mednarodni dan žena 8. marca pa bo ob 21. uri na odru (oziroma pred njim) Kluba Gromke – AKC Metelkova ponovitev performansa slovenske umetnice Simone Semenič z naslovom drugič. Simona Semenič v drugič nadgrajuje performans Jaz, žrtev, s katerim je nastopila na festivalu Mesto žensk l. 2007. drugič je bil premierno uprizorjen na 20. Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti – Mesto žensk oktobra 2014, zaradi svoje odstopajoče vsebine in pristopa se je uvrstil tudi v spremljevalni program Tedna slovenske drame. Performans pripoved o življenju z epilepsijo in drugimi zdravstvenimi tegobami postavi v samoironično, mestoma komično izpoved, ki pa jo Simona Semenič kot ena najvidnejših dramatičark zadnjih let vsebinsko mojstrsko nadgrajuje tekom celotnega performansa.

Povezani dogodki

Dogodek
Mladinski center Velenje in Mesto žensk, 16. 4. 2010
Večna medikacija
Mesto žensk in Cankarjev dom, 17. 6. 2010
Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja)