Mini teater, PGK, 1. 3. 2018

Mestno gledališče Haifa iz Izraela na gostovanju v Ljubljani in Kranju

V začetku marca bo v ljubljanskem Mini teatru in Prešernovem gledališču Kranj gostovalo Mestno gledališče Haifa iz Izraela. Predstavili se bodo z uprizoritvama Olive in Prizemljena. 4. aprila pa bo v Mini teateru gostovala še predstava Ljudski demokratični cirkus Sakešvili avtorja Roka Vilčnika v izvedbi izraelske gledališke akademije Nissan nativ Acting Studio Jeruzalem.
:
:

Olive / Foto: Arhiv Haifa Teater

Olive in Prizemljena sta predstavi, ki se dotikata žensk v primežu sodobnih ovir. Odigrani bosta v hebrejščini, opremili pa ju bodo s slovenskimi nadnapisi.

Olive je glasbena monodrama, nastala po resnični zgodbi Noyi Tzioni, 17-letnega dekleta iz Petah Tikve, ki sanja, da bo postala vsaj tako slavna kot britanska pevka Adele. Tri mesece zaradi težav s preveliko težo preživi v bolnišnici na oddelku za motnje prehranjevanja. Sobo si deli z Mario in Leenoy, dvema anoreksičnima bolnicama. Druženje med dekleti vodi v muhasta srečanja, mešanico napetosti in humorja. Predstava nas popelje v svet mladih deklet, ki bi rade uresničile svoje sanje, vendar so na poti do ciljev naletele na nekaj čisto vsakdanjih ovir.

Avtor teksta in režiser je Rovi Kasos, ki je tudi igralec in glasbenik, Olive pa je njegov dramski prvenec. Igra Dalia Lee Storch.

Monodrama Prizemljena Keren Tzur, dvakratne dobitnice izraelske nagrade za najboljšo igralko, odpira vprašanja o dvojni morali in naravi sodobne družbe, ki na eni strani vodi vojne in pobija ljudi, na drugi pa se pretvarja, da smo vsi srečna družina. To je zgodba o Američanki, pilotki lovca F-16, katere nepričakovana nosečnost spremeni tok njenega življenja in kariere. Premestijo jo na delovno mesto, kjer upravlja vojaške drone iz klimatizirane prikolice blizu Las Vegasa. Potem ko dvanajst ur na dan lovi negativce, se vrne domov k možu in hčerkici. Ne leti več po modrem nebu, ampak bulji v siv zaslon, meja med nevadsko puščavo, kjer si ustvarja dom, in puščavo, ki jo straži, pa postaja zabrisana. Gre za izredno napeto predstavo, ki se loteva množice žgočih vprašanj in je prejela številne nagrade in priznanja.

Avtor drame je mednarodno priznan in nagrajen dramatik George Brant. Za svoje igre je prejel številna priznanja, vključno z državno nagrado Kennedyjevega centra david mark cohen za dramatiko.

Povezani dogodki