SNG Nova Gorica, 13. 10. 2009

MEJ NI FEST NETA 2009 - Odločitev žirije

V Novi Gorici se je s predstavama Andreja E. Skubica NESKONČNI ŠTETI DNEVI v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in Gorana Vojnovića ČEFURJI RAUS! v izvedbi Dejmo stisnt teatra, Gledališča Glej in Zavoda No History zaključil festival MEJ NI FEST NETA 2009.

Ob tej priložnosti je žirija festivala MEJ NI FEST NETA 2009 v sestavi Jaroslav Skrušny (predsednik), Mario Brandolin in Ana Perne (člana) je ob sklenitvi festivala odločila:

V program festivala, ki je v skupni organizaciji Primorskega poletnega festivala, Slovenskega stalnega gledališča Trst in Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica potekal med 17. septembrom in 11. oktobrom 2009, je bilo izbranih devet predstav tekmovalnega značaja. Zaradi težav, s katerimi se trenutno spopada tržaško gledališče, je bilo na festivalu predstavljenih le pet predstav. Žirija ugotavlja, da je bil prikazan program preveč okrnjen, da bi na osnovi ogledanih predstav lahko ustrezno ocenila sicer obsežnejšo izbiro selektorjev Marka Sosiča in Primoža Beblerja. Zato je odločila, da nagrad ne podeli.

Ob tem bi žirija želela poudariti, da je predstavljeni program odražal močno vpetost ustvarjalcev v današnji čas, ukvarjanje s perečimi problematikami sedanjega trenutka. Festival, ki združuje več vzhodno in južno evropskih gledališč, povezanih v mrežo NETA – Nova Evropska Teatrska Akcija, se je obenem izkazal kot pomemben z vidika sodelovanja med različnimi gledališkimi tradicijami v Evropi in kulturnega povezovanja. Zato žirija toliko bolj obžaluje, da se festival ni mogel realizirati v celoti, ko bi tudi lahko pravično ocenila njegove dosežke.

 

 

SNG Nova Gorica, 12. 6. 2009
Gledališki festival Orient Express‏
STA, SSG Trst, SNG Nova Gorica, 22. 6. 2018
Velika nagrada zagrebških dnevov satire za predstavo Barufe
SNG Nova Gorica, 18. 6. 2015
Poslovil se je igralec Tone Šolar