STA, 11. 5. 2022

Med desetimi evropskimi režiserkami v Sydneyju tudi Tijana Zinajić

Na 69. filmskem festivalu v Sydneyju se bo v programu mreže European Film Promotion - Evropa! Glasovi žensk v filmu predstavilo deset evropskih režiserk s svojimi filmi. Med izbranimi sta tudi Tijana Zinajić s filmom Prasica, slabšalni izraz za žensko in italijanska režiserka Laura Samani s slovensko manjšinsko koprodukcijo Telesce.
:
:

Foto: Pixabay

Kot je poudarila direktorica European Film Promotion Sonje Heinen, izbor filmov navdušuje z razlikami v identitetah, zgodbah, perspektivah in ambicijah njihovih protagonistov v širokem spektru kinematografskih pristopov, so njene besede povzeli pri Slovenskem filmskem centru (SFC).

Protagonistka filma Prasica, slabšalni izraz za žensko je mlada slikarka Eva, ki ji gre trenutno v življenju skoraj vse narobe. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in vrh vsega ji tik pred 27. rojstnim dnevom že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja, in se po pomoč obrne na spletni iskalnik.

Poleg protagonistke Lize Marijine v filmu igrajo še Jure Henigman, Anuša Kodelja in Tosja Flaker Berce ter Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Nejc Gazvoda, Marko Miladinović, Vesna Pernarčič Žunić, Davor Janjić, Matej Puc in drugi.

Scenarij za film je napisala Iza Strehar. Razvijala ga je na delavnici Scenarnica 2017 v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in režiserk ter SFC.

Film je imel mednarodno premiero lani oktobra na 24. Festivalu Slovenskega filma v Portorožu, na katerem je prejel kar sedem vesen: za scenarij, za glavno žensko vlogo, za stransko žensko vlogo, za scenografijo, za kostumografijo, za celovečerni film ter za naj film po izboru občinstva.

Producenta filma sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December. Film je od marca na sporedu v slovenskih kinodvoranah, kjer si ga je ogledalo že 10.000 gledalcev.

Film Telesce je imel svetovno premiero na lanskem Tednu kritike v Cannesu in je italijansko-slovensko-francoska koprodukcija; slovenski koproducent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

V glavnih vlogah igrata Celeste Cescutti kot Agata in Ondina Quadri kot Lince / Ris. V filmu med drugim igra tudi slovenski igralec Ivo Ban.

Slovenski direktor fotografije Mitja Ličen je na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel vesno za fotografijo. Obenem je film prejel tudi vesno za manjšinsko koprodukcijo, na lanskem festivalu Liffe je bil ovenčan z nagrado FIPRESCI, režiserka pa je nedavno prejela tudi glavno italijansko filmsko nagrado Davido di Donatello za najboljšo debitantko.

Program Evropa! Glasovi žensk v filmu, v okviru katerega se bodo letos filmi predstavili med 8. in 19. junijem, deluje s podporo programa Ustvarjalna Evropa - MEDIA Evropske unije in sklada Eurimages. Program podpirajo tudi sodelujoči nacionalni inštituti za promocijo filma in organizacije članice European Film Promotion, med katerimi je tudi SFC, so sporočili iz filmskega centra, ki je finančno podprl oba filma.

V lanskem izboru je sodelovala slovenska režiserka Marija Zidar s filmom Odpuščanje.

Tijana Zinajić