STA, 23. 11. 2012

Maribor prihodnji teden s festivaloma Performa in Drugajanje

V Mariboru bosta prihodnji teden vzporedno potekala dva festivala. Prvi je 17. Performa s poudarkom na sodobnih performativnih praksah za širše občinstvo, drugi pa je 11. Drugajanje, osredotočen na predstavljanje sodobne umetnosti srednješolskemu občinstvu.
:
:

Silvia Costa/foto Giuditta Ambrosini

Festival Performa organizira Mladinski kulturni center Maribor, ki že od začetkov daje poseben poudarek multimedijskim in eksperimentalnim, praviloma neinstitucionalnim umetniškim projektom, ki preizkušajo meje žanrov. Medtem ko so se predlani spraševali, kdo je performer, in lani, kdo je gledalec, so letos v ospredje postavili "meje med javnim in zasebnim, med tradicijo in inovacijo, med zunaj in znotraj oziroma tisto črto, ki te pole ločuje", je na včerajšnji novinarski konferenci povedala koordinatorica programa Petra Kolmančič.

Letos, ko je Maribor Evropska prestolnica kulture (EPK), je festival izjemoma potekal v več delih. Spomladi so postavili performativno razstavo Jožeta Šubica Hiša vzhajajočega sonca in poleti izvedli odmevni performans Intelektualne kurbe. Pod okriljem slednjega bodo jeseni predstavili še zbornik IQ kurbe in dokumentarni feljton IQ kurbanje.

Jesenski del Performe se bo odvil med 28. novembrom in 1. decembrom, ko bodo posebno pozornost namenili performativnemu v literaturi. Premierno bodo predstavljeni trije performansi - Impulz avtorjev Roka Vilčnika in Primoža Oberžana, Moje meso je tvoje meso avtorice Miše Gams ter Tebi v izvedbi B.a.N.g. Na glavni železniški postaji pa bodo 29. novembra izvedli performans predavanj, na katerih bodo umetniki predstavljali drug drugega.

Na Drugi gimnaziji Maribor bo v sodelovanju z ljubljanskim zavodom Bunker v dneh od 27. do 29. novembra potekal 11. festival sodobne uprizoritvene umetnosti Drugajanje, namenjen srednješolskemu občinstvu. Mladim bi radi prikazali raznolikost sodobne uprizoritvene umetnosti in približali nekovencionalne umetniške prakse. "Opažamo namreč, da mladi zelo slabo poznajo nekomercialno sodobno umetnost. Skozi ta festival želimo doseči izobraževanje o umetnosti skozi umetnost," je poudarila producentka festivala Alma R. Selimović.

Letošnji program zajema performans Jureta Novaka Zato sem srečen, intervencijo Lirični trenutki v šoli, projekcijo filma Jaz sem Janez Janša in pogovor z avtorji, koncert Damirja Avdića, predstavo Kviescenca semena Silvie Costa ter performans Saške Rakef Dolg. Pomemben del festivala so delavnice, ki mladim omogočajo vpogled v zaodrje in jim nudijo lastno izkušnjo ustvarjanja sodobne scenske umetnosti.

Od letošnjega leta je Drugajanje vpeto v projekt Local City - Global City, ki združuje sedem evropskih festivalov. V Mariboru bodo od 25. novembra do 1. decembra gostili umetnike z vseh partnerskih festivalov, ki bodo raziskovali Maribor, še posebej odnos med mestom in mladimi.

Performa/Platforma, Drugajanje