Manca Marinčič, 1. 5. 2023

Manca Marinčič bere sodobno slovensko dramo

Manca Marinčič je magistrica primerjalne književnosti in študentka 2. letnika doktorskega študija, smer Literarne vede. Že od otroštva se navdušuje nad gledališčem in filmom, zanimata jo predvsem gledališka in filmska igra. Zadnjih 20 let se preizkuša kot igralka na amaterskih gledaliških deskah. Med študijem je vzljubila tudi sodobno slovensko dramatiko. V branje priporoča besedilo Ize Strehar Razpad.
:
:

Manca Marinčič / Foto: osebni arhiv

Iza Strehar je slovenska dramaturginja in dramatičarka. Je avtorica več dramskih besedil. Med drugim besedil Nenavadno odkritje (2015), Lahko bi bilo, ampak ni (2016) ter Boljši svet (2021). Njena celovečerna drama Razpad (2015) nam razkriva intimno zgodbo osrednje dramske osebe Zale. Zalo spoznavamo preko njenega odnosa z bratom Andrejem in sestro Leno, pa tudi preko odnosov z njenim znancem Luko, z Andrejevo ženo Vido, Leninim fantom Adamom in Lenino prijateljico Heleno. Če želimo kot bralci dramskega besedila ali gledalci predstave lažje razumeti Zalo in njeno zgodbo, pa so pomembni tudi njeni pogovori s psihiatrom, ki ponujajo še eno, globljo perspektivo Zalinih misli in doživljanja.

Zala se že od otroštva naprej z visoko občutljivostjo odziva na tragedije, ki se dogajajo okrog nje. Ves čas se sprašuje, zakaj ljudje ne ukrepamo, ko bi to lahko storili. Zakaj smo tiho, ko bi lahko pomagali. Zakaj se umaknemo takoj, ko bi to lahko ogrozilo naš osebni položaj.

Zaradi svojega poklica, ki je verjetno posledica te občutljivosti in hkrati njen vzrok, se je Zala znašla v sredini številnih tragičnih situacij, ki so imele zanjo travmatične posledice. Travmatična izkušnja je Zalo popolnoma spremenila. Spremenila jo je v sebi in drugim nevarno, zajedljivo, provokativno in manipulativno osebo, ki je popolno nasprotje njene prvotne osebnosti. 

ZALA: (zavlačujoče in nejeverno) »Celo življenje so mi vsi govorili, kako sem zjebana … In sedaj gledam malo vas ljudi okoli sebe, življenje, ki ga živite, način, kako ga živite, odnose, ki jih imate … In ugotavljam … Da … Nisem edina.«

Drama Razpad v bralcu vzbudi številna vprašanja, ki so aktualna tudi izven dramskega besedila. Kam gre bolečina, ko je je preveč? Imajo občutljive osebe v naši družbi enake možnosti za razvoj in obstoj? Imajo ljudje s travmatičnimi izkušnjami dostop do ustrezne strokovne obravnave? Imajo njihovi bližnji dostop do strokovne pomoči? Smo se ljudje še zmožni postaviti v čevlje druge osebe in ji ponuditi pomoč, ko jo potrebuje?

Ko neha boleti, je prepozno.

Povezava: Razpad

Razpad, Iza Strehar

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.