STA, 12. 9. 2012

Makedonija v Evropski prestolnici kulture s Hamletom

Makedonija se je v Mariboru kot Evropski prestolnici kulture (EPK) predstavila z gledališko klasiko Hamlet: Biti ali ne biti. Predstava Dramskega gledališča Skopje v režiji Dejana Projkovskega je bila v okviru Kulturnih ambasad na ogled včeraj zvečer v Stari dvorani SNG Maribor.
:
:

foto Arhiv EPK

Predstave sta se v družbi predstavnikov zavoda Maribor 2012 udeležila tudi makedonski veleposlanik v Sloveniji Igor Popov in makedonska ministrica za kulturo Elizabeta Kančeska Milevska.

Predstava Dramskega gledališča Skopje je bila premierno uprizorjena julija 2010 v Ohridu. Svojevrstno različico klasike angleškega dramatika Williama Shakespeara je režiral Projkovski, ki velja za enega pomembnejših makedonskih režiserjev. "Biti danes pomeni biti vržen v 'običajno' civilizacijo, kjer trpljenje, osamljenost, izdajstvo, norost in obup nosijo skupno ime: svetovni napredek. Izginili so vsi gradovi, kralji in dvorni blodnjaki. Na svetovnem trgu je moč najti kar koli, celo Hamletovo kri, ki je, mimogrede, zelo dostopna in cenovno ugodna," je režiser zapisal o svoji stvaritvi.

Kulturna ambasada Makedonije je v Maribor pripeljala še priznanega mojstra vibrafona in "steklenicofona" Zorana Madžirova in jazzovsko zasedbo La Colonie Volvox, ki sta minuli konec tedna nastopila v jazz klubu Satchmo.

Kulturne ambasade bodo septembra poleg makedonske umetnosti obeležili še projekti Belgije, Bolgarije, Srbije in Avstrije.