Mini teater, 11. 11. 2010

Ma & Al Mini teatra na Skupifestivalu v Skopju

Predstava Ma & Al Mini teatra, v režiji Ivice Buljana z izjemnima Senko Bulić in Markom Mandićem, je na mednarodnem gledališkem festivalu Skupifest v Skopju v Makedoniji, osvojila GRAN PRIX FESTIVALA za najboljšo predstavo.
:
:

Ma & Al / foto Jasenko Rasol

Mini teater je s predstavo Ma & Al v režiji Ivice Buljana v ponedeljek 8. 11. gostoval na 5. Mednarodnem festivalu Skupifestival v Skopju in osvojil GRAN PRIX za najboljšo predstavo izvedeno na letošnjem gledališkem festivalu in požel navdušenje publike in strokovne kritike.

Poleg Mini teatra so se na festivalu predstavila še gledališča iz Francije, Danske, Bolgarije, Romunije ter Kosova.

Mednarodni festival Skupifestival je bil ustanovljen leta 2007 v Skopju Makedoniji in se od takrat odvija vsako leto v prvih desetih dneh novembra. Festival  skuša skozi gledališke predstave obuditi kulturno dediščino Makedonije, katera vse bolj priteguje tudi nove generacije, kot mednarodni festival, pa želi zaobjeti duh konstruktivne kulturne tekme med različnimi narodi.

Mini teater se je na festivalu predstavil z izjemno predstavo Ma in Al v kateri Marko Mandič in Senka Bulić skozi monologe raziskujeta ameriško tradicionalno družbo.

Trije monologi performansa simbolično predstavljajo nov fiktivni svet, ki se izdvaja in se predstavlja kot realen ter kot nadaljevanje gledališkega in književnega prostora. Teme, ki jih odpira predstava, so raznovrstne in vsakodnevne: smrt otroka, razpad družine, ameriška demokracija, vojna v Vietnamu, odnos med klasičnim in sodobnim gledališčem, umetnost vojskovanja, nezmožnost komunikacije med otroki in starši, moč in osamitev; vse skupaj istočasno organizirajo logiko scenske montaže.

Performans je tako v Sloveniji kot na Hrvaškem naletel na izjemne odzive kritike in publike, predstava pa je  bila uvrščena tudi v show case program letošnjega 45. Borštnikovega srečanja.

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal

Mini teater, Skupi Festival