STA, 5. 9. 2014

Lutkovno gledališče Ljubljana sezono odpira z Lovom na podgane

Lutkovno gledališče v Ljubljani bo danes v Kulturnici na Židovski stezi premierno uprizorilo predstavo Lov na podgane režiserja Jerneja Kobala. V predstavi, nastali po besedilu avstrijskega avtorja Petra Turrinija, nastopata igralca Jure Kopušar in Maruša Majer.
:
:
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac
Foto: Urška Boljkovac

Mlada Ona in mlad On se znajdeta na smetišču, ki ni povsem običajno smetišče, temveč je smetišče vsega, kar ju definira. Smetišče idej, smetišče ideologij, smetišče zgodovine, smetišče identitete, smetišče družbe, smetišče človeštva. Onadva, On in Ona, se pri tem ponovno vzpostavljata, iščeta, sprašujeta, relativizirata, vendar ničesar ne rešita dokončno, so zapisali v gledališču.

Kot je povedal režiser Jernej Kobal, gre v predstavi za dva mlada človeka, ki se želita spoznati, vendar jima to predstavlja težavo. "Pri tem gresta skozi kopico navlake, ki jo ljudje ponavadi nosimo s seboj. Tega se v predstavi lotita veliko bolj praktično in ne toliko filozofsko, na malo drugačen način." Kobal je še dodal, da skozi predstavo tako ona kot on ugotovita, da je težko nekoga dejansko spoznati in ugotoviti, kaj je dejansko to, kar nas na nek način definira.

Režiser je še pojasnil, da njegov režijski pristop temelji na igralcu. To počne z režijskimi intervencijami, za katere pravi, da so diskretne. Podobno se je lotil tudi Lova na podgane. Povedal je, da se Turrinijevega teksta ne bi mogel lotiti na drugačen način. Dodal je še, da je celotna predstava zelo neposredna, saj celoten dialog poteka med igralcema, ki sta glavno gonilo.

Besedilo je prevedel Lado Kralj, za kostume je poskrbela Minka Rozman.

Predstava je nastala v sklopu BiTeatra, projekta mladih gledaliških ustvarjalcev, ki je zastavljen kot platforma in mladim ustvarjalcem ponuja možnost za razvoj in kreativno delo ter njihov potencial predstavlja uveljavljenim gledališčem.

Povezani dogodki