STA, 10. 1. 2011

Ljubljanska Drama včeraj s Platonovim v Zagrebu

Ansambel SNG Drama Ljubljana je včeraj v Zagrebu odigral predstavo Platonov Antona Pavloviča Čehova, v režiji Vita Tauferja. Predstava, s katero so gostovali v Hrvaškem narodnem gledališču, je premiero doživela lani aprila.

foto Peter Uhan


Gre za prvo ohranjeno dramsko delo Čehova, ki ga je ta napisal še kot študent medicine. Bilo je odkrito šele v njegovi zapuščini in leta 1923 natisnjeno pod naslovom Drama brez naslova. Tekst v originalu obsega kar 160 tiskanih strani oziroma osem ur odrskega dogajanja, zato so predstavo pogosto uprizarjali le v obliki različnih avtorskih priredb, največkrat poimenovanih po glavnem liku Platonovu.

Zaplet je zastavljen okrog poročenega mladega kmečkega učitelja Platonova, ki se nekega poletja zaplete v kar nekaj sočasnih ljubezenskih razmerij. Čehov Platonova ni predstavil kot Don Juana, temveč bolj kot neodločnega Hamleta.

Kot so še zapisali na spletni strani ljubljanske Drame, je Drama brez naslova morda najbolj zanimiva zato, ker gre za nekakšnega "Čehova pred Čehovom". Če sicer za Čehova velja, da ukinja glavnega junaka, oziroma za glavnega junaka svojih dram postavlja "življenje samo", posamezni liki pa so le njegovi ujetniki, ima to delo kar nekaj melodramatičnih potez.

Zagrebškem občinstvu so se v Platonovu predstavili igralci Nataša Barbara Gračner, Saša Tabaković, Barbara Cerar, Aleš Valič k.g., Uroš Fürst, Valter Dragan, Saša Mihelčič in drugi. Dramaturginja predstave je Darja Dominkuš, scenograf Žiga Kariž, kostumografka Nina Jagodic.

Zagreb, SNG Drama Ljubljana, HNK