STA, 10. 9. 2012

Ljubljana ta teden v znamenju lutk

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) v prestolnici med 11. in 15. septembrom pripravlja 11. mednarodni lutkovni festival Lutke. Izmed 130 prijav so v LGL izbrali 25 predstav, ki jih po besedah v. d. umetniške vodje Ajde Ross odlikuje kakovost ter avtorska, žanrska, tehnološka in vsebinska raznolikost in ki obenem iščejo drugačen lutkovni izraz.
:
:

Soseska / foto Arhiv LGL

Letošnji program je Rossova oblikovala skupaj z lutkovnim in filmskim režiserjem Janom Zakonjškom ter scenografom Brankom Hojnikom. Kot je na novinarski konferenci povedal direktor LGL Uroš Korenčan, so izbirali tuja gledališča, s katerimi želijo tudi v prihodnje sodelovati in ki si bodo medsebojno pomagala pri vpetosti v mednarodni lutkovni prostor. Obenem pa si želijo, da bi v LGL tudi po festivalu ostalo še nekaj festivalskega duha.

Festival bo po besedah Rossove ponudil bogat in raznovrsten program, katerega več kot polovica je namenjenega odraslim gledalcem. Med predstavami je Rossova izpostavila humorno parodijo James Blond češkega Divadla Alfa, ki prepleta klasično marioneto in ročno lutko s sodobno filmsko tehnologijo, izraelsko predstavo Savana režiserja Amita Drorija z mehaniziranimi živalskimi podobami in uprizoritev Pulči potegne francoske skupine La Pendue, ki predstavlja 400 let staro Pulčinelo v sodobni različici. Na ogled bo med drugim tudi nekaj kultnih predstav uveljavljenih lutkovnih mojstrov. Miniaturne butične predstave bodo uprizarjali v Tunelu.

Čeprav bo poudarek na tuji produkciji, si bo mogoče ogledati tudi štiri slovenske predstave. Rossova je opozorila na predstavo Luknja, ki jo režiser Matija Solce po motivih Alice v čudežni deželi priredil po predstavi Kabaretluknja. Novo predstavo Rossova označuje kot nadrealistično sonato, sestavljeno iz minimalističnih sredstev.

Festival bo zajel okoli deset ljubljanskih prizorišč. "Lutkovna trasa" bo, tako Korenčan, potekala od veleblagovnice Nama po Čopovi ter mimo Magistrata vse do lutkovnega gledališča in Ljubljanskega gradu. Poleg lutkovnih predstav za otroke in odrasle bo festival ponudil tudi več razstav, ustvarjalni delavnici, inštalacije, ulične akcije in filmski program. Slednjega pripravljajo v sodelovanju s Slovensko kinoteko, ki bo predstavila retrospektivo slovenskega lutkovnega animiranega filma.

Za uradno odprtje festivala bo v torek, 11. septembra, poskrbela ekipa srbskega lutkovnega gledališča Pinokio. Uprizorila bo predstavo Max Metalik in se skupaj z zbranim občinstvom s Prešernovega trga podala pred lutkovno gledališče na Krekov trg. Posebnost predstave je šest metrov visoka in 300 kilogramov težka pločevinasta lutka, je pojasnila Rossova. V času festivala bodo v LGL na ogled tudi tri marionete iz prve predstave LGL Udarna brigada (1948), ki jih je restavrirala Zala Kalan.

Proračun festivala znaša 120.000 evrov. Približno 45.000 evrov je prispevalo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, več kot četrtino predstavljajo sponzorska sredstva, ostalo pa so dodali sami, je še povedal Korenčan.

Festival Lutke

Povezani dogodki