Tatjana Zemljič / STA, 18. 7. 2019

Letošnji Salzburški festival se bo potopil v antično mitologijo

V Salzburgu se bo 20. julija začel 99. poletni festival. Največja poletna kulturna prireditev v Avstriji in ena največjih v Evropi bo do 31. avgusta ponudila številne koncertne, operne in gledališke izkušnje. Pred pomembnim jubilejem prihodnje leto se bo festival še enkrat ozrl v preteklost - v antično mitologijo.

Foto: Pixabay

V središču letošnjega festivala antična mitologija

Letošnja izdaja želi služiti kot neke vrste agora, kjer bo predstavljen današnji pogled na starodavna vprašanja človeštva, ki so jih odpirala že antična dela. Še posebej v opernih delih bodo v središču teme, kot so sprava, maščevanje in status žrtve.

Intendant festivala Markus Hinterhäuser z letošnjo izdajo tematsko zaključuje trilogijo, ki jo je leta 2017 začel s temo Moč in lani nadaljeval s temo Strast. V 43 dneh se bo zvrstilo 199 predstav na 16 prizoriščih. Ob obsežnem koncertnem programu bo letošnji festival ponudil pet opernih in štiri gledališke premiere.

Gledališki del bo odprl Slehernik, stalnica festivala

Festival bo na trgu pred stolnico odprla gledališka stalnica Slehernik Huga von Hofmannsthala, ki je v Salzburgu v njegovi festivalski zgodovini doživela več kot 680 uprizoritev. Postavitev režiserja Michaela Sturmingerja bo letos na sporedu tretje leto, v naslovni vlogi pa bo, kot že prejšnji dve leti, nastopil avstrijski filmski in televizijski igralec Tobias Moretti, širši množici znan iz televizijske kriminalne serije Komisar Rex.

Kot je povedala vodja gledališkega dela festivala Bettina Hering, se veselijo kombinacije Tobiasa Morettja in Valery Tscheplanowe, ki je nadomestila Stefanie Reinsperger. Predstavo v Sturmingerjevi režiji je označila kot ganljivo in navdihujočo. Dodala je, da jo je za letošnji festival tudi skladatelj Wolfgang Mitterer v glasbenem smislu še nadgradil.

Premiero bodo doživele še dramatizacija romana Mladost brez boga avstrijsko-madžarskega pisatelja Ödona von Horvatha v režiji Thomasa Ostermeierja, Liliom madžarskega dramatika, režiserja in pesnika Ferenca Molnarja v režiji Kornela Mandrucza in Die Empörten nemške dramatičarke Theresie Walser v režiji Burkharda C. Kosminskega. Temačna komedija o dvojčkih, ki se znajdeta v mestni hiši z vrečo, v kateri je truplo njunega brata, bo na festivalu doživela krstno izvedbo.

V gledališkem delu bo premierno izvedena tudi predstava Letoviščarji po delu ruskega pisatelja Maksima Gorkega. Režirala naj bi jo slovenska režiserka Mateja Koležnik, ki je morala zaradi bolezni sodelovanje odpovedati, režijo pa je prevzel Evgenij Titov.

Operni del bo uvedla Mozartova opera Idomeneo

Operni del bo uvedla premiera Mozartove opere Idomeneo 27. julija v stari jahalni šoli. Režijo podpisuje Peter Sellars, dirigentska taktirka bo v rokah Teodorja Currentzisa. Režiser in maestro sta na salzburškem festivalu že navdušila leta 2017 z Mozartovo opero La Clemenza di Tito.

Premiero bodo doživele še opere Medeja Luigija Cherubinija v režiji Simona Stonea, Ojdip Georgea Enescuja v režiji Achima Freyerja in Simon Boccanegra Giuseppeja Verdija v režiji Andreasa Kriegenbura ter opereta Orfej v podzemlju Jacquesa Offenbacha, ki jo je režiral Barrie Kosky.

K opernemu delo festivala sodijo tudi ponovitve oper Alcina Georga Friedricha Händla s Cecilio Bartoli v režiji Damiana Michielettija in Saloma Richarda Straussa v režiji Romea Catelluccija, pri slednji bo Dunajske filharmonike vodil Franz Welser-Möst.

V koncertni izvedbi bo mogoče prisluhniti operama Adriana Lecouvreur skladatelja Francesca Cilee z Anno Netrebko in Luisa Miller Giuseppeja Verdija s Placidom Domingom.

V koncertnem delu bodo Dunajski filharmoniki izvedli pet različnih programov - od Simfonije št. 9 Gustava Mahlerja pod dirigentskim vodstvom Herberta Blomstedta do Verdijevega Rekviema z Riccardom Mutijem.

Na festivalu bodo nastopili tudi orkestri, kot so Simfonični orkester Bavarskega radia, orkester Zahodno-vzhodni divan in Berlinski filharmoniki.

Poletna prireditev v Mozartovo mesto vsako leto pritegne več kot 250.000 ljubiteljev glasbe in gledališča.

Salzburški festival