STA, 15. 6. 2022

Letošnji festival Spider z naslovom Fantastična matematika

V Ljubljani se danes začenja 11. Festival Spider – festival radikalnih teles 2022. Letošnja izdaja pod naslovom Fantastična matematika gosti 60 umetnikov iz desetih držav. Festival bo do nedelje ponudil skupno 25 dogodkov, od plesa do glasbe in performansa.
:
:

Umetniški vodja festivala Matej Kejžar je o letošnji temi Fantastična matematika povedal, da izhaja iz angleške skovanke Awesome matehematics, ki se posveča abstraktnim aksiomom in teoremom, ki segajo preko meja normativov v smislu, da niso generalno dostopni, ker so preveč individualno specifični, še vseeno pa v lastnem načinu imajo neko logiko. Fantastična matematika v tej paralelnosti pomeni prekinitev konvencionalne logike in sestop iz normativov. Z njo poskušajo prekiniti harmonijo, ki je eden od normativov bivanja na Zemlji ter pogledati čez rob harmonije same.

Po besedah direktorja festivala Žige Predana je eno od vodil festivala zadnjih dveh let paralelnost. Ena od tem, ki jo festival nagovarja, je, kako sobivamo – tako z naravo kot ljudje med seboj.

Festival se bo danes začel z odprtjem Spider bara. Festivalski dogodki bodo večinoma potekali ob Plečnikovem letnem gledališču za Tivolskim gradom. En dogodek bo v Stari mestni elektrarni, zaključni dogodek festivala – Spider Brunch – bo v Klubu rečnih kapitanov.

Tretje leto bo v času festivala potekal tudi Festival radikalnih pogovorov.

Radikalna pogovora se bosta na Jakopičevem sprehajališču zvrstila 16. in 17. junija. Kuratorka Bara Kolenc Festival radikalnih pogovorov skuša vzpostaviti razmerje med teorijo in prakso ter hkrati sobivanje teorije in vsakdana. Postavljen je v odprt javni in hkrati naravni prostor. Prvi letos nosi naslov Zemljani in vesoljci, drugi Deliti manko, na obeh skupaj bo sodelovalo devet gostov.

Spider