Opera SNG Maribor, 25. 11. 2010

La bella Opera

Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 26. novembra, premierno uprizorila operni performans La bella Opera v režiji Jakija Jurgca in pod taktirko Gianluce Marciana. V glavnih vlogah bodo nastopili Petya Ivanova, Lana Kos, Janez Lotrič, Irena Petkova, Valentin Pivovarov, Miro Solman, Andreja Zakonjšek Krt, Renzo Zulian in Kristijan Ostanek.

 

La bella Opera bo s svojo izvirno, a aktualno zgodbo popeljala po najpomembnejših arijah iz kar 16 različnih oper skladateljev, kot so Gioachino Rossini, Gaetano Donizetti, Wolfgang Amadeus Mozart, Georges Bizet, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Ruggero Leoncavallo, Jacques Offenbach, ki so najpomembneje vplivale na umetniško (iz)povednost in estetiko svojega žanra. Dogajanje, postavljeno v vrvež sodobnega vsakdana, nakazuje bistvo, ki stoji za umetnostjo opernega – lepoto in mogočnostjo Glasu.

»Izbrane arije iz različnih opernih del vseskozi nihajo med reprezentacijo konkretnega dramskega stanja oziroma situacije, prav tako pa so nekakšna estetska markacija, ki jo obkroža realni kontekst slovenske kulture in poniglave 'folklore'. … Nesprenevedajoč, predvsem pa nemetafizičen odnos do realnega, ki nas obkroža, in temu pripadajoča vrednostna sodba, ki je skozi panoramski izlet po opernem praktikumu in imaginariju prepuščena slehernemu gledalcu, nas tako opozarjata, da je lepota kot estetska kategorija sama po sebi minljiva, pogostokrat celo banalna manifestacija bleščečega opernega videza, ki za svoj obstoj ne potrebuje tako rekoč nobene zunanje potrditve niti očrnitve,« je za gledališki list zapisal Benjamin Virc.

Nastopajo simfonični orkester, zbor in solisti SNG Maribor. Scenograf je Marko Japelj, dramaturg in libretist Benjamin Virc, koreografinja Valentina Turcu, oblikovalec svetlobe Sašo Bekafigo, kostumografinja Simona Toš.

Pred premiero bo ob 18.30 v Kazinski dvorani slavnostna seja Sveta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, na kateri bodo podelili priznanja Slovenskega narodnega gledališča Maribor za uspešno delo v letu 2009 in priznanja posameznikom, ki so izredno prispevali k ureditvi statusa Festivala Borštnikovo srečanje.

Opera SNG Maribor, 29. 9. 2010
La bohème