SiGledal, 13. 2. 2023

Kulturni bazar 2023, program strokovnega usposabljanja

Letošnji jubilejni, 15. Kulturni bazar prinaša bogat program strokovnega usposabljanja. Potekal bo v petek, 31. marca, med 8. in 19. uro v Cankarjem domu v Ljubljani.
:
:

 Kulturni bazar pripravljajo Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za naravne vire in prostor, Andragoškim centrom Slovenije ter CMEPIUS-om pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO. Izvršni producent prireditve je Cankarjev dom v Ljubljani. Medijski partner dogodka je 3. program Radia Slovenija - program Ars.

Program največjega strokovnega usposabljanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar 2023 vključuje petdeset dogodkov: predstave, filmske projekcije, predstavitve, predavanja, okrogle mize, delavnice in vodenja po razstavi, ki so namenjena strokovnim delavkam in delavcem ter študentkam in študentom iz različnih področij (vzgoje in izobraževanja, kulture, kmetijstva in prehrane, zdravstva, sociale, okolja in prostora ...).

Osredenja tema je Ustvarjalnost za trajnostni razvoj. Skozi program se bodo spraševali, kaj je trajnostni razvoj, kako ga razumemo v polju kulture in umetnosti, kakšno mesto imata kultura in umetnost pri ustvarjanju trajnostne prihodnosti, kaj je in bo v pohodnje sploh vredno vedeti in znati ter kaj in kako poučevati za prihodnost? Plenarna govorka bo dr. Polonca Lovšin, arhitektka in umetnica, s predavanjem Ne le za dobro ljudi, temveč vsega planeta. Dr. Gregor Torkar, Pedagoška fakulteta UL, pa bo nagovoril s predavanjem Ko bo prišla pomlad: vzgoja in izobraževanj za trajnostno prihodnost. Kulturni bazar se bo sklenil s koncertom Prebujanja, glasba za zveneče kamne in trobento, v okviru glasbeno-kiparskega projekta Zven kamna, ki je nastal s sodelovanjem Slovenskega tolkalnega projekta in akademske slikarke Alenke Vidrgar.

Poleg teoretskih in praktičnih spoznanj strokovnjakov in strokovnjakinj, kakovostnih kulturnovzgojnih prijektov ter predstavitev kreativnih partnerstev med vzgojno-izobraževalnimi zavodi in kulturnimi ustanovami bo skozi program tudi možnost za povezovanje kulturno-umetnostne vzgoje z drugimi področji. Predstavilo se bo medresorsko povezovanje gastronomije, turizma in kulturne dediščine ter trajnostnosti.

Od 8. do 18. ure bodo v Veliki sprejemni dvorani in Prvem preddverju Cankarjevega doma urejeni razstavni prostori, na katerih se bo z gradivi in spletnimi vsebinami predstavilo več sto kulturnih ustanov in samostojnih kulturnih ustvarjalcev iz vse Slovenije, na razstavnih prostorih medresorskih parnterjev pa bo moč spoznati, kako lahko kulturo in umetnost povežemo z drugimi področji. Posebno mesto bo namenjeno predstavitvi sistematičnega in celostnega vključevanja podnebnih ciljev in vsebin v predšolsko vzgojo, osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje, višješolsko strokovno izobraževanje in izobraževanje odraslih, s poudarkom, kako lahko kultura  in umetnost prispevata k uresničevanju teh ciljev.

Kulturni bazar 2023 je organiziran skladno z načeli trajnostnega razvoja.

Povezave:

Vabilo
Program
Prijavnica

Kulturni bazar, CD

Povezani dogodki

Nuša Komplet, SiGledal, 25. 10. 2013
Pičimo (s številkami)!
Zala Dobovšek, SiGledal, 17. 4. 2010
Manj je več?